A zöld városok lehetnek a boldog élet kulcsa

augusztus 18th, 2017

Egy friss kutatás szerint az emberek nem szoktak még hozzá a betonrengeteghez, és a zöld, nyitott területek hiánya az általános közérzetükre és az egészségükre is hatással van. Erre lehet megoldás, ha a várostervezés több zöld területet alakíttat ki minden nagyobb településen.

A Curtin Egyetem professzora, Peter Newman úgy gondolja, hogy a növényzet hiánya nagy problémát jelent számos nagyvárosban, ahol nem foglalkoznak tudatosan a zöld területek kialakításával. A professzor Biophilic Architecture: Rationale and Outcomes (Bibliofil építészet: racionalitás és következmények) című tanulmányában rávilágít arra, hogy az emberi közérzet és egészség szempontjából nagyon fontos, hogy még a legnagyobb városokban is legyen elég zöldövezet, ahová ellátogathatnak a lakók.

A professzor szerint ugyanis az emberi szervezetnek még nem volt lehetősége hozzászokni a betondzsungelekhez, és sokkal jobban érzi magát a zöld területeken – nem is csoda, hiszen eredetileg nem toronyházak közül származunk. A kutató úgy gondolja, hogy még az egészségi állapotunkra is veszélyes lehet, ha nem vesz minket körbe elég zöld.

„Az, hogy ennyire eltávolodott a jelenlegi környezetünk attól a környezettől, ahonnan jövünk, a modern stressz és mentális egészségügyi problémák egyik fő forrása lehet” – írja a professzor a tanulmányban.

Persze nem csak egészségügyi előnyei lehetnek a zöld területeknek – többször írtunk már mi is arról, hogy a zöld tetők mennyire gazdaságosak, sőt, arról is, hogy már egyetlen fa eltűnése mennyit számít egy épület energiafogyasztásában. Így nemcsak magunk miatt, hanem a pénztárcánkért is érdemes úgy terveznünk a városainkat, hogy minél több zöld, nyitott övezet legyen bennük.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb