Hogyan csökkentsd egyszerűen a szénlábnyomodat?

Szeretnél tenni valamit, hogy minél kevesebb szén-dioxidot bocsáts ki mindennapi tevékenységeiddel, de nem akarod teljesen megreformálni az életedet? Nem is kell – egyszerű változtatásokkal is sokat segíthetsz az ügyön.

Korábban már adtunk néhány olyan tippet, amivel tényleg hatékonyan csökkentheted a szénlábnyomodat. Bár ezek továbbra is tökéletes módot jelentenek arra, hogy kicsit zöldebbé tedd az életedet, más tevékenységeket is elsajátíthatsz, vagy éppen elhagyhatsz, ha szeretnéd, hogy kevesebb szén-dioxidot termelj a mindennapokban.

Figyelj a közlekedésre!

Nem csak a repülőgépes közlekedést kellene a minimálisra, vagyis a legszükségesebb esetekre csökkenteni – az autóhasználat is elképesztően környezetszennyező, főleg, ha belegondolunk, hogy általában nem is többen, hanem egyedül vágunk neki a napi közlekedésnek. Ezt könnyen kiküszöbölhetjük, ha áttérünk a tömegközlekedésre – nem is muszáj minden nap, csak akkor, amikor tudjuk, hogy máshová nem kell majd használnunk az autót. Már egy ilyen nap is sokat segít a dologban, ahogyan azt Utah példája is bizonyította: korábban írtunk róla, hogy egy háromnapos hétvége nagyban javított a közlekedés okozta szén-dioxid kibocsájtásán is.

Szigeteld az otthonodat!

Egy lakás, főleg egy ház felfűtéséhez rengeteg energia kell, már akkor is, ha az rendesen le van szigetelve. Ha azonban a szigetelés nem is megfelelő, annyi hő szökik ki, amivel egy csomó felesleges energiát elpazarolunk, ezért nagyon fontos, hogy odafigyelj, az utcát fűtöd-e otthon, vagy a lakást. Egy jó szigetelés egyszeri beruházás, és rengeteget lehet vele spórolni is, hogy a lecsökkentett szén-dioxid kibocsájtásról már ne is beszéljünk.

Fogyassz kevesebbet!

Már magában az, ha kevesebb dolgot veszel (mind az étkezések terén, mind a ruhavásárlásnál vagy elektronikánál), nagyban csökkenti a szénlábnyomodat a világban. A különböző áruk előállítása és szállítása, valamint a boltban való tárolása rengeteg energiát emészt fel, és rengeteg szén-dioxidot termel. Ha kevesebbet vásárolsz, kevesebb szén-dioxid kibocsájtásáért leszel felelős te magad, és kevesebb hulladékot is termelsz.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb