A világ 7 fenntartható csodája

július 11th, 2017

A Treehugger pontokba szedte azokat a találmányokat, amelyek óriásit lendítettek előre a környezetbarát életmód felé. Persze nem kell hatalmas dolgokra gondolni – a listán például olyan apróságok is rajta vannak, mint a szárítókötél!

A felsorolás Facebookon született meg, méghozzá a Story of Stuff nevű projekt részeként. És hogy mi lett a legnépszerűbb 7 találmány? Íme a felsorolás:

Bicikli

Valószínűleg ezt magyaráznunk sem kell, mind az emberi egészségre, mind a károsanyag-kibocsájtás csökkentésére tökéletes eszköz a kétkerekű. Ráadásul a világ lakosságának 90 százaléka számára elérhető, míg az autóhoz mindössze 10 százalék fér hozzá.

Szárítókötél

Nincs szükségünk szárítógépekre ahhoz, hogy mosás után megszárítsuk a ruháinkat – a világ legegyszerűbb találmánya a napfény erejét használja fel arra, hogy teljesen környezetbarát módon elvégezze a munkát az elektromos eszközök helyett.

Mennyezeti ventilátor

Sokkal kevesebb energiát igényel, mint a klíma, és ügyesen képes lehűteni egy szobát. Átlagosan egytizedét használja el annak az energiának, amit egy átlagos klíma igényelne.

Kondom

Furcsának hangozhat, de ez az első olyan találmány, ami lényegesen visszafogta a populációnövekedést. Még így is hatalmas problémát jelent a túlnépesedés – mi lenne, ha még a fogamzásgátlás sem állna a rendelkezésünkre?

Pad thai

Ez talán még furcsább része a felsorolásnak, mint a kondom, mégis érthető, miért került fel a listára. A pad thai egy olyan thai étel, ami rizsből, zöldségekből és nagyon kevés állati fehérjéből áll – azt képviseli, ahogyan mindannyiunknak étkeznie kellene. A túlzott húsfogyasztás nagyon megterheli a környezetet, de a hús teljes elhagyása sem megoldás – úgy kéne megtalálnunk az egyensúlyt, ahogy az a pad thaiban is megvan.

Katicabogár

Értelemszerűen ez nem tartozik a találmány kategóriába, mégis a Facebook közösség tagjai beszavazták – ez a kis bogár elképesztő mennyiségű káros levéltetvet képes megenni, sokkal hatékonyabban, mint az egyébként környezetszennyező növényvédőszerek pusztítanák őket.

Persze ez a lista korántsem teljes, viszont arra nagyon jó, hogy megmutassa: a legegyszerűbb találmányok azok, amelyek a legtöbbet képesek segíteni a bolygónkon.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb