Veszélyesen alábecsüljük a szénhidrogénekből érkező károsanyag-kibocsájtást

február 28th, 2018

Komolyan alábecsülhettük a szénhidrogénekből érkező károsanyag-kibocsájtást, ami azért fontos, mert a jelenlegi földgázkitermelés és olajbányászat szabályozása az alapján határozódik meg, hogy azt hisszük: kevésbé környezetszennyező, mint a szénbányászat. Most kiderülhet, hogy ez egyáltalán nem igaz.

Yorki, oslói és coloradói kutatók vettek részt abban a kutatásban, amely kimutatta, hogy nagyjából ötven százalékkal alábecsültük az olyan szénhidrogének, mint az etán és a propán kibocsájtását az atmoszférába. Ez rendkívül fontos lehet a jövőre nézve, és a tudósok rögtön egy másik szénhidrogén, a metán kibocsájtását is mérnék újra, hiszen ez is nagyon nagy mértékben szennyezheti a környezetet.

Az etán- és propánkibocsájtás a nagyvárosokban lehet különösen problémás, mivel itt az autók kibocsájtásával keveredve ózonná alakulhat. Míg az atmoszféra felsőbb rétegeiben az ózon jelenléte kifejezetten kívánatos (ezért is nagy probléma, hogy ózonlyuk létezik a légkörben), addig az alsóbb rétegekben, vagyis azokban, amelyekkel mi közvetlenül is érintkezünk, nagyon veszélyes lehet. Az ózonnak ugyanis rengeteg hosszú távú egészségügyi hatása van, és rendkívüli mértékben megemelheti a halandósági rátát, ráadásul az ökoszisztémának sem tesz túl jót.

Az etán és a propán javarészt földgázkitermelés és repesztéses olajbányászat során kerül a levegőbe a természetes földrétegekből, ami azért jelentős, mert a jelenlegi kitermelési szabályozások azt veszik alapul, hogy a földgáz- és az olajkitermelés némileg környezettudatosabb megoldás, mint mondjuk a szénbányászat. A kutatók szerint ezt a szabályozást azonnal felül kell vizsgálni, és ki kell terjeszteni a metánkibocsájtás megfigyelésére is, mivel könnyen lehet, hogy ez a szénhidrogén is sokkal nagyobb mértékben szabadul fel ilyenkor a föld mélyéről, mint ahogy azt korábban számoltuk.

A kutatók globálisan 20 helyszínen végeztek megfigyeléseket, és arra jutottak, hogy sürgősen tenni kell valamit a probléma megoldására, különben úgy szennyezzük a környezetet, és gyilkoljuk saját magunkat, hogy fogalmunk sincs róla, mit is teszünk valójában.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb