Veszélyben lehet a baba, ha nagyon légszennyezett területen él a terhes nő

január 9th, 2018

Egyre többet tudunk meg arról, hogy milyen hatással van a légszennyezés az emberi termékenységre – most egy új kutatás nyújt elkeserítő információkat arról, mekkora bajban lehet egy baba, ha az anyja fokozottan légszennyezett területen él.

Nemrég adtunk hírt arról, mennyire rosszat tesz az emberi termékenységre a légszennyezés mind a férfiak, mind a nők részéről: már a spermiumnál elkezdődnek a problémák: minél több légszennyezésnek teszi ki magát egy férfi, annál nagyobb az esély arra, hogy kisebb és szabálytalan alakú spermiumai legyenek. De itt nem áll meg a probléma: az Imperial College London tanulmánya szerint a magas légszennyeződés hatására a babák kisebb súllyal születnek, és megnő a koraszülés esélye is. Most egy friss kutatás jutott hasonló eredményre: nagy veszélyben vannak azok a babák, akik légszennyezett területen fogannak, mivel nagyobb eséllyel jelentkezik náluk születési rendellenesség.

A The Journal of Pediatrics tudományos folyóiratban megjelent tanulmányhoz 290 ezer baba adatait vizsgálták meg, akik 2009 és 2010 között születtek Ohióban, majd megnézték, hogy az anya milyen légszennyezettségnek volt kitéve akkor, amikor megfogantak, és amikor a méhben fejlődtek. A 2,5 PM-es és az ennél kisebb nagyságú szennyező részecskékre figyeltek, amelyek kutatások szerint a legnagyobb veszélyt jelentik az emberi egészségre.

A kutatás során azt találták, hogy ha az anya fogantatás előtt egy hónappal és a terhesség első hónapjában fokozott légszennyezettségnek van kitéve, a babának sokkal nagyobb eséllyel lesz születési rendellenessége. A leggyakoribbak a hasi elváltozások voltak. A kutatók szerint ez azért van, mert az első hónap kifejezetten fontos a baba fejlődése során, így ha ilyenkor éri fokozott légszennyezés, érzékenyebben reagál rá a szervezete.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb