A vertikális mezőgazdaságé lehet a jövő

június 22nd, 2017

Képzelj el egy olyan farmot, ahol 95 százalékkal kevesebb vizet használnak, mint a többin, hetvenötször magasabb a hozam, nincsenek rovarölőszerek és vegyszerek, ráadásul termőföldet sem használ fel annyit, mint hagyományos társai. Kitalációnak hangzik? Pedig New Jerseyben hamarosan megvalósul!

A vertikális farmnak nevezett újítást a New Jersey-i AeroFarms építi – az egész koncepció tényleg úgy hangzik, mintha egy megvalósult álom volna, és akár tényleg a mezőgazdaság jövőjét is jelentheti. A 6500 négyzetméteren elterülő létesítmény elméletben 95 százalékkal kevesebb vizet használ majd el, mint a hagyományos farmok, négyzetméterenként viszont akár hetvenötször több termést hozhatnak az itt elültetett növények, mint a horizontális, átlagos farmok esetében.

Ráadásul az AeroFarms szerint itt nem kell majd sem rovarölő, sem gombaölő szereket használni, hála a vertikális ültetés sajátosságainak. A növények az aeroponika nevű technológia segítségével növekednek majd, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy folyamatos, sűrű ködben élnek, ebből nyerik a nedvességet is. Minden AeroFarm létesítmény 22 növényt tud majd kitermeszteni egy év alatt, ami egy hagyományos farmnak három teljes évébe telne.

Az AeroFarms módszere a jövő egyik legégetőbb kérdésére adhat megfelelő választ: ahogyan nő a bolygó népessége, annál nehezebb ellátni mindenkit élelemmel, ez pedig a jövőben egyre rosszabb lesz. A vertikális farmok sokkal kevesebb helyet foglalnak, így a lassan kifáradó termőföldek sem jelentenek majd problémát, és így ráadásul vizet is spórolhatunk meg, ami elképesztően fontos, hiszen a Föld édesvízkészlete is kifogyóban van. Ha a vertikális farmok tényleg úgy működnek majd, ahogyan az első számítások jósolják, hatalmas terhet vehetünk le velük a Föld hátáról.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb