Városok, amelyek nemet mondanak az autókra

március 28th, 2017

A szén-dioxid kibocsájtás csökkentése érdekében egyre több nagyváros dönt úgy, hogy nagyobb útjairól száműzi a hagyományos autókat, és csak bicikliket és buszokat enged rájuk. A legújabb delikvens erre Madrid, de akad bőven olyan város még, ahol hasonló intézkedéseket terveznek.

2016-ban Madrid polgármestere, Manuela Carmena eldöntötte, hogy kiűzi az autókat a város központjából, és csak bicikliket, taxikat és buszokat enged be. Mindez csak az első lépés afelé, hogy 2025-re Madridba ne tehesse be a „lábát” dízeles autó – Spanyolország ezzel is hozzá akar járulni a párizsi klímaegyezményben fogadott célokhoz.

De nem a madridiak az egyetlenek, akiknek ilyen terveik vannak – több nagyváros döntött már úgy, hogy legalább részlegesen nemet  mond a környezetszennyező kocsikra.

Oslo, Norvégia

Oslo 2019-re tervezi, hogy kitiltja az autókat a város központjából, hat évre rá pedig szintén az egész országból ki akarja tiltani a dízellel működő autókat. A norvég kormány most nagyon a tömegközlekedésre koncentrál, és arra is inspirálja az embereket, hogy elektromos bicikliket vásároljanak.

Hamburg, Németország

A német kormány és a hamburgi vezetés a sétát és a biciklizést támogatja, mint közlekedési módot. Hamburg úgy próbálja meg csökkenteni az autók mennyiségét az utcákon, hogy a következő két évtizedben fokozatosan egyre több területet zár le előlük, csak a bicikliseket és a gyalogosokat beengedve.

Koppenhága, Dánia

Nem meglepő, hogy Koppenhágában a biciklik uralma folytatódik – már ma is az emberek több mint fele kerékpárral jár. Több mint 300 kilométernyi bicikliúttal és az európai városok közül a legkevesebb autóval rendelkezik. 2025-re Koppenhága úgy tervezi, hogy teljesen kibocsájtásmentessé válik.

Párizs, Franciaország

Amikor Párizs egy napig betiltotta a páros rendszámú autókat, a város levegőszennyezettsége harminc százalékkal csökkent – ez már elég bizonyíték arra, hogy tényleg komolyabb intézkedésekre van szükség. 2016 júliusától az 1997 előtt gyártott autókat már nem engedik az utakra hétköznaponként, csupán hétvégente. 2020-ra több olyan út lesz, ahová csak elektromos autók mehetnek be, és a francia főváros is tervezi a bicikliutak bővítését.

London, Egyesült Királyság

2020-ra Londonban is tilos lesz dízelautót vezetni, de már most is fizetniük kell azon dízeles kocsik tulajdonosainak, akik csúcsidőben vezetik a járművüket a brit fővárosban. A terv az, hogy teljesen eltüntessék őket az utcákról.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb