Vannak természetes okai a globális felmelegedésnek?

március 30th, 2017

Folyton azt halljuk, hogy a környezetszennyezésért csakis mi, emberek vagyunk felelősek – aztán néha megjelenik az a vélekedés is, hogy a Föld is bőven ereszt azért magából szén-dioxidot, és nem érdemes csak ránk fogni a bolygó pusztulását. De mi az igazság?

A valódi igazság az, hogy a globális felmelegedés valójában emberi és természeti okokra is visszavezethető – csakhogy nem mindegy, hogy milyen mértékben. A Föld klímája azon múlik, hogy mennyi hő érkezik a Naptól a bolygóra, és hogy a bolygó mennyit ver vissza, és mennyi ragad be a légkörben.

Ezt nagyban befolyásolják az üvegházhatású gázok – minél több van belőlük a légkörben, a hő annál inkább megmarad a földfelszín közelében, melegebb hőmérsékletet okozva, és elindítva azt a folyamatot, amit most globális felmelegedésnek nevezünk. Az ilyen üvegházhatású gázok például a vízgőz, a szén-dioxid, a metán, a dinitrogén-dioxid vagy a troposzférikus ózon. Ezeket a gázokat azonban nem csak az emberek, hanem a bolygó is kibocsájtja, méghozzá nem is kis mennyiségben.

Igen ám, de ezt a természetes mennyiséget a Föld képes kezelni, és része a természet körforgásának az, hogy a természetes mennyiséget meg tudja kötni. Ezek a természetesen kibocsájtott üvegházhatású gázok csak hosszabb távon, évszázadok, sőt, évezredek alatt hoznak változást, hiszen a bolygónak egyébként is van egy szabályos melegedő és hűlő körforgása, amihez a gázok sokat hozzátesznek.

A probléma akkor kezdődik, amikor az ember által kibocsájtott gázok is bekerülnek a körforgásba – erre a mennyiségre ugyanis a Föld nincs felkészülve, és nem tudja megkötni és regulázni. Az egyensúly felborul, és megkezdődik a melegedés felgyorsulása, méghozzá drasztikusan. Mi, emberek képtelenek vagyunk az általunk kibocsájtott károsanyagokat visszafogni, vagy megkötni a légkörből, így folyton csak termeljük, hozzáadva az üvegházhatás kialakulásához.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb