Valódi átok? Nő az amerikai palaolaj kitermelése

március 22nd, 2018

„Valódi átok az OPEC tagjai számára.” Ezt még az Oilprice írta tavaly az amerikai palaolaj előretöréséről, hozzátéve: a Trump-adminisztráció viszont kiváló eszközt lát benne ahhoz, hogy elérje a hőn áhított célt, amit a Fehér Házban úgy fogalmaznak meg: legyen az Egyesült Államokdomináns szereplője az energiapiacnak.

Bár a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és az olajkartellen kívüli további tizenegy nagy olajexportőr ország tavaly meghosszabbította 2018. március végéig az egyezségüket, miszerint napi 1,8 millió hordóval visszafogják a kitermelésüket a kőolaj világpiaci árának megtámasztására és a túlkínálat csökkentésére, az amerikai palaolaj-kitermelés borította a piacot, és a minap negatív árkorrekcióra kényszerítette a kőolaj határidős piacát. Ez pedig azOPEC érdekeit sérti. A helyzet komolyságát mutatja Szaúd-Arábia válaszreakciója, amelyben tovább csökkenti kitermelését.

A Nemzetközi Energiaügynökség (EIA) most úgy kalkulál, hogy az amerikai olajtermelés az idén elérheti a napi 11 millió dolláros szintet. Ha ez megvalósul, Oroszország piacvezető pozíciója elvész, vagy legalábbis arra kényszerül, hogy megossza az Egyesült Államokkal – tudósít a Világgazdaság.

Az 1970-es évek olajválsága idején kevesen gondolták volna, hogy eljön a nap, amikor az USA fogja az olajkitermelésével kényszerhelyzetbe hozni az OPEC tagállamait, és nem fordítva. Az energiapiac gyorsan változik” – mondta Smaraglay Zombor, a MET Magyarország árazás és pozíció menedzsment igazgatója.

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb