Újra bebizonyosodott, hogy nem kéne belenyúlnunk a bolygónk természetes működésébe

augusztus 22nd, 2018

A geomérnökök munkája igencsak megosztja a társadalmat: nem biztos, hogy olyan jó mesterségesen belenyúlnunk a bolygónk működésébe anélkül, hogy a folyamat minden működését ismernénk. Most egy újabb bizonyíték jelent meg erre a Nature tudományos folyóiratban: a mesterséges felhők ellen foglaltak állást a kutatók.

A geomérnök munkája nagyjából annyit takar, hogy mesterségesen előidézett folyamatokkal belenyúl a bolygó természetes folyamataiba, így például felhőket képez, ami maga ugyan mindennapi dolog a Földön, de ha nem a természetes körforgásban történik mindez, beláthatatlan következményei lehetnek. Erre érkezett most újabb bizonyíték a Nature tudományos folyóiratban, ami pont a mesterséges felhőképzés ellen foglal állást.

A mesterséges felhőképzés semmi olyannal nem dolgozik, ami nem történhetne meg a természetben magától is: aeroszol részecskéket fecskendez a levegőbe, amelyek körül megindulhat a természetes felhőképződés. Ez történik például a vulkánkitörések esetében is, ilyenkor a hamu körül kezd el nagyobb mennyiségű felhő kialakulni. A több felhővel a földfelszín lehűlését lehetne elérni, hiszen nem érné annyi napfény, így nem melegedne fel annyira.

Ez elsőre jól is hangzik, és elméletben a mezőgazdaságot is segítené, hiszen kevesebb lenne a vízhiányos, kiszáradt terület – csakhogy a Kaliforniai Egyetem kutatói rámutattak arra is, hogy a növényeknek napfényre is szükségük van ahhoz, hogy megfelelően fejlődjenek, a geomérnökök pedig nagyon sok napos órától fosztanák meg őket ezzel a módszerrel. “Az egész olyan, mint egy kísérleti operáció” – írta a sajtóközleményében Jonathan Proctor, a tanulmány vezető szerzője, a Kaliforniai Egyetem kutatója. “A mellékhatások lehet, hogy olyanolyan rosszak, mint maga a betegség.”

Újra bebizonyosodott: nem biztos, hogy érdemes úgy belenyúlni a bolygónk körforgásába, hogy nem tudjuk, pontosan mi lesz a következménye.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb