Újabb kutatás bizonyítja: melegebbek az arktiszi telek

július 21st, 2017

Az arktiszi telek során egyébként is vannak melegebb időszakok, amikor a hőmérséklet akár mínusz tíz Celsius-fokig is felmehet – egy friss kutatás szerint azonban most radikálisan megnőtt a hőmérséklet, aminek egyértelműen a globális felmelegedés az oka.

Az Amerikai Geofizikai Unió friss kutatása szerint olyan mértékben emelkedik az utóbbi évtizedekben az arktiszi télen mért hőmérséklet, hogy ha nem változik a helyzet, annak súlyos következményei lehetnek. Az időjárás ugyanis megakadályozza, hogy jég képződjön az Északi-sark területén, ami emelkedő tengerszintet vonhat maga után.

A kutatás során 1893 és 2017 közötti adatokat elemeztek a tudósok, amelyeket a Jeges-tenger feletti levegő hőmérsékletéről gyűjtöttek a téli hónapokban. Kiderült, hogy a melegedési események száma 1980 óta megduplázódott, és átlagosan 12 órával meg is hosszabbodott az 1980 előtt mért adatokhoz képest. Összességében a vizsgált időszak alatt a melegedési események száma megháromszorozódott – korábban nagyjából évi hét napot, most évi 21 napot jelent.

Ez a tendencia valószínűleg annak köszönhető, hogy egyre több az arktiszi vihar, amely az Atlanti-óceántól melegebb levegőt hoz a sarkok felé. Minél több ilyen vihar érkezik, annál több melegedési esemény fog történni. Azt pedig már mindannyian kívülről fújjuk, milyen következményei lesznek annak, ha a sarki jégtáblák elolvadnak.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb