Újabb hatalmas kihalási esemény felé tartunk

július 24th, 2017

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az emberi tevékenységek miatt újabb kihalási hullám következhet a földtörténetben – a legnagyobb a dinoszauruszok kora óta.

Az valószínűleg senkinek nem új információ, hogy súlyosan károsítjuk a környezetünket, beleértve az állati ökoszisztémát is. Egy friss kutatás szerint jelenleg egy újabb kihalási hullám felé tartunk, sőt, néhány kutató szerint már javában benne is vagyunk, ebben pedig nagyrészt az emberi tevékenység vonható felelősségre.

A Stanford Egyetem kutatása szerint nagyjából 9000 gerinces faj egyedszáma csökken elképesztően gyorsuló ütemben 1900 és 2015 között, ez a tendencia pedig valószínűleg az elmúlt két évben sem torpant meg. Az elmúlt 100 évben majdnem 200 faj tűnt el a Föld színéről, és rengeteg olyan veszélyeztetett állatfaj létezik, amely már tényleg a kihalás szélén áll. Az emberi tevékenységből eredeztethető kihalási hullám sok kutató szerint már most is zajlik, még akkor is, ha az állatfajok néhányából még létezik egy-két példány a bolygón.

A kutatók 27600 gerinces állatfajt vizsgáltak, majdnem a felét a jelenleg létező gerinceseknek. Kimutatták, hogy 32 százalékuk, vagyis 8851 faj egyedszáma csökkent radikálisan az elmúlt években, és az élőhelyük területe is redukálódott. Nem kell biológusnak lennünk ahhoz, hogy tudjuk: ez a kettő bizony összefügg egymással.

177 emlősfaj további vizsgálata során kiderült, hogy negyven százalékuk egyedszáma csökken egyre gyorsuló ütemben. A kutatást publikáló tudósok szerint a jelenség a „legnagyobb biodiverzitás masszív eróziója a Földön” – kicsit sem biztató jelenség.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb