Új megoldás a műanyagválságra – nemcsak lebomlik, ehető is a hínárcsomagolás

december 29th, 2017

Egy indonéziai startup érdekes megoldást javasol a műanyagszennyezés csökkentésére: nemcsak természetes módon lebomló, de ehető csomagolást is készít, méghozzá tengeri hínárból.

Minden másodpercben nagyjából 20 ezer műanyagpalackot vásárolunk meg. 2004-ben még „mindössze” – ez is hatalmas mennyiség – évi 300 milliárd PET-palackot gyártottunk le, 2014-ben ez már 460 milliárd volt, tavaly pedig 470 milliárd. Az előzetes számítások szerint 2021-re 600 milliárd palackra rúg majd ez a szám.

2016-ban kevesebb, mint az eladott palackok felét gyűjtötték össze újrahasznosításra, és mindössze 7 százalékukat használták fel újra PET-palack gyártására. A legtöbb műanyagpalack még mindig a hulladéklerakókban és az óceánban végzi. A növekedő tendenciát a kutatók szerint az okozza, hogy az ázsiai fejlett országokban megnövekszik az igény a palackozott víz és egyéb italok iránt, hála az egyre inkább rohanó életvitelnek.

Átlagosan 5-13 millió tonna műanyag kerül minden évben az óceánba – már ez a két szám is elképesztő, és akkor még nem gondoltunk arra, hogy ez nem egy olyan dolog, ami valaha kiürül onnan, hanem évről évre felgyülemlik, összeadódik. 2050-ben súlyra már több műanyag lesz a világóceánban, mint hal, ez pedig azért elég borzasztó összehasonlítási alap.

Ezeket a statisztikákat enyhítené az indonéziai startup, az Evoware, amely a csomagolásipart forradalmasítaná lebomló, ehető, tengeri hínárból készült csomagolópapírjával. Szakértők szerint a bioműanyagé lehet a jövő, ezt használná ki az új vállalat is strapabíró, de könnyen eltüntethető anyagával.

Az Evoware talált egy olyan módszert, amellyel tengeri hínárból készíthet csomagolópapírt. Az anyag két évig strapabíró, de meleg vízben azonnal oldódik, mindenféle káros utótermék nélkül. Az ehető változatot használhatjuk az ételek csomagolására vagy teafilterekhez, a nem ehető verziót pedig gyakorlatilag mindenhez.

A vállalat újdonsága két dolog miatt is fontos lehet: az egyik az, hogy Indonézia a világ második legnagyobb mennyiségben küldi az óceánokba a műanyagot, az itt felhasznált műanyag 90%-a a világóceánba kerül. A másik az, hogy az indonéz kultúrában hatalmas hagyománya van a hínártermesztésnek, így a helyi gazdasághoz is hozzájárulhatnak az újítással.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb