Túl szerények a környezetvédelmi céljaink

november 14th, 2017

Ilyen lassú fejlődéssel és ilyen szerény környezetvédelmi célokkal soha nem fogjuk elérni azt a szintet, ami a párizsi klímaegyezmény betartásához szükséges – figyelmeztetnek kutatók.

A NASA Goddard Űrközpontjának egykori vezetője, James Hansen úgy gondolja, hogy már édeskevés, hogy a jó irányba tartunk – sokkal radikálisabb lépéseket kell tennünk, ha azt akarjuk, hogy elérjük a párizsi klímaegyezményben foglalt 2 Celsius-fokos melegedési határt. De még ez a 2 fok is édeskevés ahhoz, hogy megállítsuk a természeti folyamatokat: Hansen az ENSZ klímakonferenciáján elmondta, hogy még ez a határ is olyan katasztrófákat idézne elő, amelyek rengeteg ember életébe és otthonába kerülnének.

A grönlandi és antarktiszi jégtáblák olvadása következtében Hansen számításai szerint 2100-ra méterekkel megnövekedhet a tengerszint. Ahhoz, hogy ezt a tendenciát megállítsuk, az évszázad végére muszáj 350 ppm-re levinnünk a légköri szén-dioxid mennyiségét, amely 2016-ban már 403 ppm-nél járt. Ehhez 150 milliárd tonna szén-dioxidot kéne kiszednünk az atmoszférából, ami jelenleg lehetetlen feladatnak tűnik – főleg úgy, hogy évente ennek tizedét bocsájtjuk ki. A technológia egyelőre nem létezik, de Hansen szerint ideje lenne dolgozni rajta, mielőtt olyan bolygót adunk a gyerekeinknek, amiről menekülniük kell, mert lehetetlen megmenteni.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb