Tudományosan így csökkentheted a legjobban a szénlábnyomodat

július 17th, 2017

Az Environmental Research Letters tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány valószínűleg nem lesz a legnépszerűbb a szénlábnyom csökkentésével foglalkozó kutatások között – pedig egy olyan oldalról közelíti meg a környezettudatos életmódot, amiről eddig nagyon kevesen.

Ha azt mondjuk, hogy csökkentsd a szénlábnyomodat, olyan dolgokra gondolsz, mint a tömegközlekedés előnyben részesítése az autózással szemben, a helyi élelmiszerek vásárlása, vagy a lakás fűtőrendszereinek korszerűsítése, nem igaz? Az Environmental Research Letters tudományos folyóiratban megjelent egy friss tanulmány, ami teljesen más oldalról mutatja be a dolgot: ha hiszed, ha nem, a legtöbbet a környezetedért akkor tehetsz, ha kevesebb gyereket vállalsz.

A kutatók 39 hivatalosan is elfogadott tanulmányt, kutatást és statisztikát néztek át ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessék: a szénlábnyomodat akkor tudod a leghatékonyabban csökkenteni, ha minél kevesebb gyereket vállalsz. Az olyan dolgok, mint a LED-lámpák használata és az újrahasznosítás csak kis hatással voltak a dologra, az igazán nagy változást az életmódbeli változtatásokkal tudod elérni. Ebben is vezető helyen áll a visszafogott gyerekvállalás.

Hogy mi az, amivel még szignifikánsan segíthetsz a környezeten? Az autómentes életmód, a repülőközlekedés csökkentése, a megújuló energia vásárlása, és a növényalapú táplálkozás elsajátítása. A gyermekvállalás visszafogása azonban elképesztő módon vezeti a listát, ami nem is csoda: egy gyerekkel még egy szénlábnyommal rendelkező lényt hozunk a világra, aki megduplázhatja a mi károsanyag-kibocsájtásunkat.

Forrás: (Graphic) J. You/Science; (Data) Seth Wynes and Kimberly A Nicholas, Environmental Research Letters (2017)

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb