Történelmi pillanat: először esett hó mesterséges felhőből

január 24th, 2018

Hát, ez a nap is eljött: nemcsak hogy mesterséges felhőket vagyunk képesek generálni, de először sikerült havat is gyártanunk belőlük. Ez fontos segítség lehet azoknak a területeknek, ahol a globális felmelegedés miatt visszaszorul a természetes vízellátás mennyisége.

A geomérnöki munkákkal kapcsolatban még mindig nagyon sok a kérdőjel, és egyáltalán, nem mindenki szerint jó ötlet mesterségesen belenyúlni a bolygónk klímájába. Ezzel a Wyomingi Egyetem kutatócsoportja biztosan nem ért egyet, ugyanis dr. Jeffrey French professzor vezetésével mesterséges felhőket vizsgáltak meg, és megállapították, hogy az egyikből mesterségesen képződött hó is esett – ilyen az emberi történelem során először fordult elő.

Hogy hogyan lehet mesterséges felhőt létrehozni? Annyira nem is bonyolult, mint amilyennek tűnik: aeroszolokat fecskendeznek a levegőbe, amelyek egyszerű részecskék vagy folyadékcseppek az áramló levegőben. Ezek körül képződnek maguk a felhők. A hóesést szuperhideg felhőbe eresztett aeroszolokkal hozták létre, amelyek körül jégrészecskék képződtek, és előbb-utóbb hópelyhekké álltak össze.

A kutatók már évtizedek óta szeretnék elérni, hogy ott képezzenek esőfelhőket (és ezzel természetesen esőt), ahol szeretnének, ezzel ugyanis rengeteg, a klímaváltozás okozta problémát lehetne megoldani: aszályokat tudnának megakadályozni, ezzel elejét véve a nagy éhínségeknek, és az ivóvízkészleteket is feltölthetnék, ahol szükséges. Csakhogy egyelőre kevés siker övezi a próbálkozásokat. Jelenleg a legbiztosabb módszer az, ha már létező felhőkbe fecskendeznek ezüst-jodidot, amelynek részecskéi körül víz formálódik, növekszik, majd esőcseppek formájában a földre hull.

Egészen eddig havat sem sikerült kicsikarnunk ilyen módszerrel a felhőkből, illetve  ha sikerült is, nem voltunk benne biztosak, hogy maga a módszer a sikeres, vagy egyszerűen természetes hóesésről van szó. French professzor és csapata azonban most vissza tudta követni a felhőkbe fecskendezett ezüst-jodid útját, és szinte teljes bizonyossággal meg tudta állapítani, hogy valóban mesterséges hóesésről van szó. A kutatók az eredményeiket a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban publikálták.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb