Több vulkánkitörés jöhet a klímaváltozás miatt

április 16th, 2018

Az Európai Földtudományi Unió éves gyűlésén egy kutatócsoport prezentálta, hogy mennyiben változtatja meg a vulkánkitörések gyakoriságát a klímaváltozás. A tanulmányuk szerint nagyon is beleszólhat a kitörésekbe az, hogy melegszik az átlaghőmérséklet: a gleccserek visszahúzódása aktívabbá teheti az alattuk elterülő magmakamrákat.

Már korábban is volt szó arról, hogy a globális felmelegedés beleszólhat a vulkánkitörések gyakoriságába, de egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani az összefüggést. A kanadai kutatók tanulmányát sem vizsgálták még meg tudományos szempontokból, így még az is lehet, hogy némi gikszer van a matematikai modellezésben – de ha nem találnak bennük problémát, akkor könnyen lehet, hogy tényleg több vulkánkitörésre kell majd számítanunk.

A kutatók a Mount Meager fiatal vulkánkomplexumára koncentráltak kutatásaik közben, amelyet hó- és jégtakaró fed. Nagyon nagy vonalakban úgy lehet elmagyarázni a jelenséget, hogy ez a takaró nyomást gyakorol a hegy gyomrában található magmára, így a benne található gázok nem képeznek buborékokat, és kisebb az esélye, hogy kitörést váltsanak ki. Ha a jégtakaró olvadni kezd, a nyomás kisebb lesz, és ez akár azzal is járhat, hogy nagyobb esélye lesz a buborékképződés generálta kitöréseknek.

A Meager-kutatás ráadásul azt is kimutatta, hogy a gleccserek visszahúzódása sziklalavinákat is okozhat, ami megint csak annyi nyomást vesz el a magmáról, hogy megindíthatja a kitörést is.

Bár a kutatás csak a Mount Meager tulajdonságaira vetítették le a matematikai modelljeiket (amelyen a gleccserolvadás igencsak elképzelhető, és beindíthatja a fent leírt láncreakciót), azt mondják, hogy más vulkánkomplexumokra is alkalmazható: Dél-Amerikában, Afrikában, Alaszkában és Izlandon is lehetnek hasonló felépítésű tűzhányók, ugyanilyen gleccseres réteggel a tetejükön.

Persze a konklúziókat majd akkor lesz csak érdemes levonni, ha egyrészt elfogadják a kanadai tanulmányt a tudományos körökben is, másrészt készül több ehhez hasonló kutatás is, amely ugyanezt bizonyítja. Addig csak egy lehetséges elmélettel kell számolnunk.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb