Több műanyag és invazív fajok is érkeznek az Antarktiszra a klímaváltozás miatt

július 25th, 2018

Sokáig úgy gondoltuk, hogy a tengeri áramlatok és széljárás sajátosságai miatt az Antarktisz egy viszonylag zárt ökoszisztéma – egy friss kutatás ezt most megcáfolta, és azt is kimutatta, hogy a klímaváltozás még ront is a helyzeten, így a legdélebbi kontinens sokkal sérülékenyebb lehet, mint eddig hittük.

Az Antarktiszt a kutatók mindig is úgy kezelték, mint egy viszonylag zárt, izolált területet – a sarkköri tengeri áramlatok és széljárások miatt úgy gondolták, hogy nagyon kevés élőlény és élettelen uszadék juthat el a legdélebbi kontinensre, és ezzel magyarázták részben azt is, hogy olyan kevés állat- és növényfaj marad meg a területen. Most azonban egy friss kutatás erre rácáfolhat.

Az Otagói Egyetem kutatóinak érdeklődése akkor fordult a téma felé, amikor olyan algákat találtak az Antarktisz vizeiben, amelynek egy része Dél-Georgiából, másik része az Indiai-óceán déli részéről érkezett a területre. Eddig azt hittük ugyanis, hogy ekkora távolságokat képtelenek megtenni ezek az élőlények, hiszen mozogni nem tudnak, teljesen a tengeri áramlatokra hagyatkoznak. Most azonban kiderült, hogy a sarki áramlatok és a széljárás lehetővé teszi, hogy élő és élettelen uszadékfélék eljussanak még idáig is. Ráadásul a kutatók szerint a klímaváltozás mindezt egyre könnyebbé teheti majd.

A baj persze nem az algákkal és moszatokkal, hanem a világtengerben úszó egyre nagyobb mennyiségű műanyaggal van – eddig úgy gondoltuk, hogy az Antarktisz legalább ettől viszonylag védett, mivel annyira izolált terület, hogy a tengeráramlatok miatt nem jut el ide nagyobb mennyiségű szemét. Most viszont, úgy tűnik, a legdélebbi kontinens is egyre sérülékenyebb. Ráadásul így még invazív állat- és növényfajok is eljuthatnak ide, ami felboríthatja az egész ökoszisztémát.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb