Az ENSZ háborút indít a műanyag ellen

április 8th, 2016

Az ENSZ világra szóló kampányt indított a műanyag ellen: a cél az, hogy minden egyszer használatos műanyageszközt megszüntessenek.

2022-re az ENSZ környezetvédelmi szervezete a mikroműanyag és az egyszer használatos műanyag mennyiségének csökkentését tűzte ki célul. A #CleanSeas, azaz tiszta tengerek nevű kampány arra készteti az országok kormányzatát, hogy fogadják el a műanyagcsökkentési tervezeteket, és igyekezzenek minél kevesebb műanyagcsomagolást használni, valamint tanítsák meg a lakosságot arra, hogyan vásároljanak minél kevesebb műanyagot a mindennapokban.

A műanyagszennyezés gyakorlatilag a világon mindenhol probléma, leginkább azonban a tengerekben számottevőek a negatív hatásai. Nemrég írtunk arról, hogy a Genti Egyetem kutatása alapján egy átlagos halfogyasztó évente 11 ezer műanyagdarabot visz be a szervezetébe, mivel a halak és egyéb tengeri élőlények szöveteibe is beépül az a műanyagmennyiség, amit véletlenül elfogyasztanak. Ez hosszú távon az emberi szervezetre is káros hatással lehet.

A kutatás során megállapították, hogy az elfogyasztott műanyag 99%-a ugyan probléma nélkül, emésztetlenül végigmegy az emberi szervezeten – de az az 1% is okozhat komoly problémákat, ha kiderül, hogy nem tudunk megbirkózni vele. A tendencia pedig egyre rosszabb – egyre több műanyag kerül a tengerekbe, és ezzel együtt a mi szervezetünkbe is.

A mai napig tíz ország csatlakozott a kezdeményezéshez, az ENSZ tervei szerint ez a szám egyre növekedni fog, és sokan követik majd mondjuk Indonézia, Uruguay és Costa Rica példáját.

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb