Nagyon jó éve volt tavaly a napenelembiznisznek

2016-ban ötven százalékkal megnőtt a napelemfelhasználás mennyisége – ez elképesztő ugrás az előző évekhez képest. Az élen az Egyesült Államok és Kína áll.

Egyre több napenergiát használunk

A 2015-ös adatokhoz képest 2016-ban ötven százalékkal növekedett a napenergiahasználat mértéke – derült ki a SolarPower Europe adataiból. Tavaly összesen 76 gigawattnyi szolárkapacitással növekedett az addigi ráta, 2015-ben csak 50 gigawattot helyeztek használatba. Jelenleg a becslések szerint összesen nagyjából 305 gigawattnyi energiát termelő napelem van használatban.

Az élen leginkább az Egyesült Államok és Kína áll, mindkét ország megduplázta a korábbi évben installált napelemek számát. Kína 2016-ban 34,2 gigawattot, az USA pedig 14 gigawattot helyezett használatba.

Európa alulteljesít

Ezzel szemben Európa magához képest alulteljesített: húsz százalékkal maradt el a tavaly bekötött napelemek számában. Ennek ellenére így is sikerről számolhatunk be, hiszen összesen az elérni kívánt száz gigawattnyi napenergiából nyert energiát sikerült megugrani. A kontinensen az Egyesült Királyság végzett a legjobb helyen, ahol harminc százalékkal növekedett az installált napelemek száma.

Még van hova fejlődnünk

Bár mindez nagyon jó hír, még mindig van hová fejlődni – figyelmeztet a Treehugger. A Solar Power Europe szerint a napenergia még mindig csak a kontinens energiaszükségleteinek négy százalékát fedezi, ami tényleg édeskevés, ha belegondolunk, hogy a maradék 96 százalék szinte kizárólag környezetszennyező anyagok égetésével és veszélyes atomenergiával kerül kielégítésre. Persze ezek az apró lépések is jobbak, mintha semmi nem történne – de van még mit behoznunk, ha nem szeretnénk teljesen tönkretenni a bolygót.

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb