Tesztüzemmódba kerül a világ első óceántisztító gépe

június 22nd, 2018

Ijesztő ütemben növekszenek a szemétszigetek a Csendes-óceánon, ezért júliusban elindítják a világ első óceántisztító gépét, amelyet egy holland feltaláló hozott létre néhány évvel ezelőtt.

Először az 1980-as években fedeztük fel, hogy a Csendes-óceánon úszik egy óriási szemétsziget, azóta pedig vajmi keveset tettünk annak érdekében, hogy a hulladékgombóc növekedését megállítsuk. Ennek következtében az elmúlt majdnem negyven évben a műanyag mennyisége elképesztő mértékben megugrott, és a sziget ma már tényleg hatalmas: 80 ezer tonnányi műanyaghulladék úszik rajta, és 1,6 millió négyzetkilométeren terül el, ami Franciaország területének háromszorosa. Igen, pontosan: akkora műanyagsziget úszik a Csendes-óceánon, mint Franciaország háromszor.

Nem csoda, hogy a The Ocean Cleanup non-profit szervezet úgy döntött, hogy tesztüzemmódba állítja az óceántisztító gépét idén júliusban. A szerkezet 40 darab, egyenként 12 méteres csövön keresztül, az óceán áramlatainak segítségével szívja majd fel a szemetet.

A holland feltaláló, Boyan Slat egy görögországi nyaralása idején találkozott azzal, mennyi szemét van a világ tengereiben és óceánjaiban, és hogy ez ellen mennyire nem tesz senki semmit. Úgy döntött, hogy megalkot egy gépet, amely legalább a szemét egy részét összegyűjti.

A szakértők szerint a gép körülbelül öt év alatt tisztíthatja meg a Csendes-óceáni szemétsziget területének felét, feltéve, ha az nem növekszik sokkal gyorsabb ütemben. Ez azért óriási előrelépés lenne, hiszen a sziget, ahogy korábban is említettük, nagyjából három Franciaországnyi területen terül el.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb