A természet visszaállítása az egyik legfontosabb fegyverünk lehet a klímaváltozás ellen

október 30th, 2017

Már a megfelelő, a mostaninál jobb földgazdálkodással is elérhetnénk a párizsi klímaegyezményben foglalt célokat – ez ugyanis nagyjából olyan hatással lenne a Földre, mintha nem égetnénk több olajat.

A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a jobb földgazdálkodás (mármint a jelenleginél SOKKAL jobb) akár akkora előnyökkel is járhat a környezetvédelem szempontjából, mintha teljesen elhagynánk az olajszármazékok égetését. Persze ehhez nem az kell, hogy minden évben elültessünk három fát – sokkal nagyobb erőfeszítésekre lenne szükségünk, de a The Nature Conservancy kutatói szerint abszolút megoldható lenne.

Hogy mit kell tennünk a megvalósításhoz? Több fát kell ültetnünk, meg kell állítatunk az erődirtást, a okosabban kell kihasználnunk a mezőgazdasági földterületeinket, hatékonyabbá és környezetbarátabbá kell tennünk az állattartást, és vissza kell állítanunk a vizes élőhelyek korábbi állapotát. Ha mindez sikerülne, azzal 2030-ig 11,3 milliárd szén-dioxidot spórolhatnánk meg, ami egyenlő azzal a mennyiséggel, amennyit az olajszármazékok égetésének teljes befejezésével nyernénk. Mindez a párizsi klímaegyezményben foglaltak 37 százalékára elég.

Ez a mennyiség már a költségek figyelembe vételével készült, ha ezekre nem kellene odafigyelni, a kutatók szerint akár 23,8 milliárd tonna szén-dioxidot is spórolhatnánk – méghozzá évente!

Az első faktor, amire koncentrálnunk kellene, az a mezőgazdasági termelés érdekében kiirtott erdőrészek restaurálása, a műtrágya okosabb használata és a vizes élőhelyek lecsapolásának megakadályozása.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb