Térképen az óceán szennyezettsége

április 20th, 2017

Német kutatók olyan térképet készítettek, amelyen jelölik az óceánok és tengerek szennyezettségét, és azt is, hogy ez milyen hatással van az arrafelé élő állatfajokra. Az eredmény nem lett túl biztató.

Azokkal a cikkekkel, amik az óceánba került szemétmennyiség veszélyeire hívják fel a figyelmet, Dunát lehet rekeszteni – egy olyan térkép nélkül azonban, mint amilyen a LITTERBASE, nagyon nehéz elképzelni, hogy pontosan mennyi szemétről is beszélünk, és ezek milyen hatással vannak a vízi életre.

A német Alfred-Wegener Intézet kutatói nem sajnálták az időt és a munkát, 1267 kutatási eredményt és tanulmányt összegeztek ahhoz, hogy elkészítsék az első szinte teljeskörű, óceáni szennyezettséget mérő térképet. Azért csak szinte teljeskörű, mert idő közben kiderült, hogy a világtengernek vannak olyan részei, amelyeket eddig egyáltalán nem, vagy nagyon kis mértékben tanulmányoztunk csak. Ezzel a térkép segít rávilágítani a még mindig létező fehér foltokra is, valamint a régi, az 1980-as években végzett kutatásokat is összegzi, amelyekkel lehet, hogy nem foglalkoznánk annyit, ha a kutatók nem ássák elő őket a fiók mélyéről.

A térkép nem csak a szennyezettség mértékét, hanem azt is mutatja, hogy a szemét milyen hatással van a tengeri élőlényekre – felhasználják-e őket újra (mint például egyes rákok és tintahalak a fém üdítősdobozokat), megeszik-e őket, vagy jellemzően beléjük gabalyodnak-e, és elpusztulnak. A térkép készítése közben infografikák is készültek, amelyek jobban illusztrálják, mi a helyzet a szennyezettséggel globális szinten.

A kutatók szerint a térkép elkészítése azért fontos, mert a környezetszennyezés elleni harcban a legfőbb fegyver az információ – minél többet tudunk az elkeserítő helyzetről, annál többet is tehetünk ellene.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb