Tényleg számít, ha csökkented a szénlábnyomodat?

március 28th, 2017

Nem csak akkor tehetünk valamit a környezetért, ha tömegesen összefogunk – egyénenként is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kevesebb szén-dioxidot és üvegházhatású gázt engedjünk be a légkörbe. De melyik tippek igazán hatásosak? Mi az, amivel tényleg tehetünk mi is a környezetért? A Treehugger három fontos tényezőt emel ki, amivel valóban csökkenthetjük a szénlábnyomunkat.

Váltsd le a repülőt!

A repülőforgalom által kibocsájtott károsanyagok egy átlagember szén-dioxid-kibocsájtásának negyedét adják. Még akkor is számottevők, ha nem repülsz olyan sokat. A repülők által kibocsájtott gázoknak ugyanis nagyon bonyolult, de semmiképpen nem előnyös hatásai vannak az atmoszférára nézve. Ha tudsz, menj vonattal – a mai napig ez a legzöldebb utazási módszer. Persze van, amikor nem lehet megkerülni a repülést, de minden más esetre ott van a kicsit hosszabb, de sokkal környezetbarátabb megoldás.

Egyél kevesebb húst!

Hiszed, vagy sem, a húsfogyasztásod is nagyban befolyásolja, mennyi károsanyag-kibocsájtásért vagy felelős. Ha nem szeretnél vegetáriánus lenni, akkor már az is sokat segít, ha a marhahúsról mondjuk csirkehúsra váltasz, hiszen ekkor is megspórolsz egy rakás szén-dioxid-kibocsájtást magadnak – a marhákat ugyanis sokkal kevésbé lehet környezetbarát módon tartani, és ők maguk is rengeteg metánt engednek a levegőbe. Persze nem ilyen egyszerű a helyzet: a sajt és a tejtermékek ugyanúgy nagy szénlábnyommal rendelkeznek, és néhány zöldséget is érdemes kétszer meggondolnunk, mielőtt megvesszük őket.

Használj LED-lámpákat

Az, ha hagyományos izzót használsz, ma már felér egy emberiségellenes bűntettel – muszáj áttérned LED-világításra, ha óvni akarod a környezeted. Sokkal tovább bírja, kevesebb energiát használ, és az elhasznált energiának is nagyobb része megy el magára a világításra, míg a hagyományos izzók esetében nagy része hővé alakul át. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ne szálljon a fejünkbe a nagy környezetbarát-elmélet, és ne világítsunk folyton mindenhol, ha már környezetbarát égőt választottunk – akkor ugyanis nem sokra megyünk vele, hiszen ugyanúgy több energiát használunk, mint egy hagyományos izzónál, ha kevesebbet égetjük.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb