Tényleg környezetbarát vagy, ha nem eszel húst?

március 30th, 2017

Sokan a környezetvédelemmel és a zöld gondolkodással teszik egyenlővé a vegetáriánus és a vegán életmódot. De mi az igazság? Valóban környezetbarát az, aki vegetáriánus, a húsevőkre pedig örök kárhozat vár, amiért szennyezik a bolygónkat?

A csapból is az folyik, hogy ha az ételválasztásunknál is szeretnénk gondolni a környezetvédelemre, akkor bizony minél kevesebb húst, és minél több zöldséget kell fogyasztanunk. Az Európai Unió területén mindenesetre sokkal kevesebb hús fogyott az elmúlt 15 évben, mint a statisztikák szerint előtte: 42 tonnáról beszélünk, ami már nem egy akkora mennyiség, hogy különösebben aggódnunk kellene érte.

De ez még nem jelenti azt, hogy a vegetarianizmus teljesen követendő és zöld példa lenne – az igazság sajnos az, hogy ennek is megvannak a hátulütői, mint nagyjából minden tömegesen termelt élelmiszernek is. Mivel egyre divatosabb húsmentesen élni, egyre több termőterületre van szükség a vegetáriánus alapanyagok megtermesztésére is – a megnövekedett avokádóigény például (mivel az avokádó most trendi szuperkaja) azt hozza magával, hogy Mexikóban egyre több esőerdőt vágnak ki, hogy fenn tudják tartani a kínálatot a keresletre.

Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy a vegetarianizmus ugyanolyan rossz hatással van a bolygóra, mint a húsevés – még mindig lényegesen alacsonyabb szénlábnyommal jár együtt, mintha húst ennénk hússal minden étkezés során. Nem lehet azonban egyértelműen kijelenteni, hogy a vegák fogják megmenteni a bolygót, hiszen minél több vegetáriánus alapanyag fogy, annál nagyobb termőterületre van hozzá szükség, és annál több természetes élőhely tűnik el a Földről.

Mit tehetünk akkor? Az egyetlen igazán okos döntés a mértékletesség, és az, hogy nem vásárolunk több ételt, mint amire szükségünk van. Aztán arra is érdemes figyelni, hogy lehetőség szerint hazai termékeket vásároljunk, amelyek szállításával nem szennyezzük annyira a környezetet – nem mindegy, hogy Mexikóból jön a paradicsom, vagy a szomszéd termőföldről. Ne együnk minden nap húst, de nem is kötelező teljesen elhagyni – a titok itt is abban rejlik, hogy ésszel kell döntenünk.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb