A tengeri üledék segíthet meghatározni, hová szabad offshore energiafarmot építeni

július 28th, 2017

Szigorú előírások vannak arra vonatkozóan, hogy hová lehet part menti energiafarmot felhúzni – figyelembe kell venni nagyon sok tényező mellett a tengeri élővilágot is, ami hosszadalmas és drága kutatást von maga után egy tervezett energiafarm esetében. Egy friss kutatás kimutatta azonban, hogy a tengeri üledék vizsgálatával is következtetni lehet az itt élő állatokra és növényekre – ez jócskán felgyorsítaná az engedélyeztetési folyamatot.

Az Oregon Állami Egyetem egy 200 kilós, állkapocsszerű kiszögelléssel felszerelt eszközt küldött a tengerfenékre három helyszínen is: Észak-Kaliforniában, Oregonban és Dél-Washingtonban. Megvizsgálta, hogy ezeken a területeken milyen a tengeri üledék, és mire lehet következtetni az összetételéből. Kiderült, hogy az üledék összetételéből tökéletesen lehet következtetni az élővilág jelenlegi helyzetére is, ami nagyon megkönnyítheti a part menti energiafarmok, különösen a szélerőművek építésének engedélyeztetését.

Korábban ugyanis sokkal hosszabb folyamat volt bevizsgálni és feltérképezni egy-egy kijelölt helyszín tengeri élővilágát – a lépést pedig nem lehetett átugrani, hiszen szigorú szabályozások vannak arra vonatkozóan, hogy milyen környezetbe lehet csak energiafarmokat építeni. Azt már tudjuk egy ideje például, hogy a szélerőművek zaja rengeteg állatra, köztük a delfinpopulációkra is hatással van. A tengeri élőlények életére közvetlenül hatással van az építkezés és a farmok működése is, ezért szükséges, hogy teljesen feltérképezzük, milyen állatokat és növényeket érintenek az új projektek.

A vállalatoknak ezentúl lehetősége nyílik arra, hogy a tengeri üledéket vizsgálják meg, ami sokkal gyorsabb és egyszerűbb folyamat – az egyetem kutatása szerint azonban ugyanúgy reprezentatív az ott élő állatokra nézve, mintha magát az élővilágot vizsgálnánk.

Főkép: Flickr / Nuon

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb