A tenger alatt folytatódik az Északi Áramlat 2 körüli viszály

december 16th, 2017

Az Északi Áramlat 2 megépítése körül kialakult konfliktusban fontos új fejlemény történt: Dánia november utolsó napjaiban elfogadott egy új törvényt, amely révén megtilthatja, hogy a hozzá tartozó vizek alatt vezessék keresztül a vezetéket.

Az új szabály lehetővé teszi, hogy nemzetbiztonsági és külpolitikai okok miatt is megtiltsák az építkezést. Korábban ilyen jogi lehetőséggel nem rendelkeztek, az eddig érvényben lévő kritériumok alapján pedig nem tudták megvétózni a munkát.

Az Északi Áramlat 2 Németország és Oroszország közös projektje, amelyben számos nagy európai energiacég is érdekelt. Az új vezeték nem csak azt tenné lehetővé a németeknek, hogy az Energiewende miatt megnövekedett gázigényüket közvetítők nélkül fedezhessék orosz forrásból, hanem idővel komolyabb regionális gázelosztó szerepre is szert tehetnének.

Az új vezetéket vehemensen ellenzi Lengyelország és Ukrajna, akik szerint a németek és az oroszok ki akarják kerülni őket. Erélyesen fellépett az építkezés ellen szövetségesük, az Egyesült Államok is, és gazdasági szankciókkal fenyegette meg a projektben résztvevő európai energiacégeket.

A dán lépés érzékeny ponton érinti az Északi Áramlat 2-t: a vezeték a jelenlegi tervek szerint dán felségvizeken is keresztülhaladna. Az építtető konzorcium vizsgálja egy olyan új útvonal lehetőségét, amely csak nemzetközi vizeket érint, mielőtt német területre lépne.

„A konfliktus jó példája annak, hogy az európai gázpiac sok szempontból speciális: az energiaárakra a normál piaci folyamatok mellett a geopolitikai játszmák is hatással vannak. A kelet-közép-európai térség a stabilitásban érdekelt” – mondta Pócs Balázs, a MET szóvivője.

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb