Teljesen új technológiára lesz szükségünk a korallzátonyok megmentéséhez

október 5th, 2017

Egy átfogó ausztrál kutatás szerint édeskevés lesz az, ha sikerül lelassítanunk a globális felmelegedést – a korallzátonyok mindenképpen elpusztulnak, ha nem találunk ki valamiféle innovatív megoldást.

A Nagy-korallzátony óriási bajban van – még akkor is, ha sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célokat elérni, és 2 Celsius-fok alá csökkenteni az átlagos hőmérséklet-emelkedést. A korallok pusztulása ugyanis ekkor sem fog megállni, hacsak nem találunk valami úttörő technológiát arra, hogy megakadályozzuk a kifehéredésüket – legalább is ezt írják a Nature Ecology & Evolution tudományos folyóiratban ausztrál tudósok egy átfogó, a nagyobb ausztrál egyetemeket és kutatóintézeteket összegyűjtő kutatás alapján.

Az a kutatók szerint már egészen biztos, hogy agresszívebb védelem alá kell helyeznünk a Nagy-korallzátony lakóit, és komolyabb intézkedésekre lesz szükségünk, hogy hatékonyan megvédhessük őket. A probléma csak ott kezdődik, hogy hiába az intézkedések, ha nem tudjuk, hogyan fékezzük meg a fehéredést, mielőtt túl késő lenne – ehhez van szükség olyan új technológiákra, amelyeket még nem ismerünk, és amelyek fejlesztésébe súlyos összegeket kellene beleölnünk. Itt ugyanis nem csupán a korallok, de a körülöttük élő egyéb tengeri élőlények életéről is szó van – közvetve pedig az egész ökoszisztémáról és az emberek életéről is.

A tanulmányban megemlítenek olyan korallfajokat, amelyek már alkalmazkodtak a melegedő vízhez, ez alapot adhat annak tanulmányozására, hogy hogyan segíthetnénk hozzá a többi korallfajt is hasonló adaptációhoz. Egy másik megközelítés a szelektív tenyésztés eszközéhez nyúlna, és azoknak a korallfajoknak az elszaporítását vállalná, amelyek jobban bírják a melegedő vízhőmérsékletet. Egyelőre azonban még nincs olyan megoldás, ami teljesen biztosan sikerhez juttatná a korallvédelmet – az időnk pedig egyre fogy.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb