Szolárpaneles vitorla látja el energiával az új párizsi színházat

június 23rd, 2017

Párizs híres az innovatív építészetéről, ennek pedig most egy új tagját köszöntheti: Shigeru Ban japán építész egy olyan színházat tervezett meg a Szajnára, amelynek napelemes vitorlája a nap járását követi, hogy mindig a legoptimálisabban nyerhesse ki az energiát a napsütésből.

Shigeru Ban nem új a kísérletezés területén: a szakmában arról híres, hogy kartonpapírból épített épületekkel kísérletezgetett. Nemrég megnyerte az építészet egyik legrangosabb díját, a Priztkert, méghozzá humanitárius munkájáért.

A japán építész most Párizsban is remekel: olyan színházépületet tervezett a francia fővárosnak, amely energiáját egy szolárpanelekből álló vitorlából nyeri. Eddig semmi újdonság nincs a dologban – csakhogy ez a vitorla mozog is aszerint, hogy merre jár a nap, így mindig a maximum energiát tudja kinyerni a napsütésből, és a leghatékonyabban képes működni. Ráadásul még jól is néz ki.

A Seine Musicale a Szajnán található, Párizs déli, külvárosi szakaszán. 5500 embert is képes befogadni, és hatalmas tetőkertje van, több mint egy tucat különböző fafajjal.

Főkép: Daniel ENGELVIN

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb