Szokjunk hozzá az óriási viharokhoz, a klímaváltozás a felelős

július 11th, 2017

A globális felmelegedés korántsem csak azt jelenti, hogy az átlaghőmérséklet emelkedik – bár kétségkívül ez a legfontosabb következménye a környezetszennyezésnek, az időjárás szélsőségességét is ide sorolhatjuk. Hamarosan a hatalmas viharok és a csapongó időjárás lesz az általános.

A klíma és az időjárás között az a különbség, hogy utóbbi rövid távú változásokat és állapotokat jelöl, előbbit hosszabb távon, évtizedeken keresztül vizsgálják, és rendszereket állapítanak meg benne. Elmondható, hogy a klímánk az elmúlt harminc évben rohamosan melegebbé válik, aminek nagyrészt mi, emberek, és a mi károsanyag-kibocsájtásunk az oka.

A károsanyag ugyanis, amit kibocsájtunk, megmarad a légkörben, és úgy viselkedik, mint egy takaró – nem engedi a felszínről eltávozó hőt a világűr felé eltűnni, visszairányítja a felszín felé, egyfajta üvegházként felmelegítve a Földet.

A globális felmelegedés egyik következménye az, hogy az óceánok gyorsabban párolognak, mivel fokozatosan felmelegszenek. A nagyobb páratartalom pedig azzal jár együtt, hogy nehezebb csapadék keletkezik, a viharok pedig intenzívebbek és pusztítóbbak lesznek.

Az Egyesült Államokban a Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Uniója) szerint a csapadék a háromszorosára emelkedett az 1958 és 2007 közötti időszakban mértekhez képest. A leghevesebb viharok száma is 20 százalékkal növekedett az országban.

Ez nem csak amiatt aggasztó, hogy az ilyen intenzitású viharok fákat csavarnak ki, sőt, épületeket rongálnak meg. Az áradásveszély elképesztő mértékben megnövekszik, ami hatalmas veszélyt jelent a folyók közelében élő emberek számára, az itt található utak és épületek állapotára. A NOAA és a NASA is azon dolgozik, hogy a korábbi áradások és jövőbeli szimulációk segítségével minél pontosabb képet kapjon arról, hogy melyek a legveszélyesebb területek az áradások szempontjából.

Ha nem foglalkozunk a klímaváltozás hatásaival, és nem teszünk az átlaghőmérséklet-növekedés ellen valamit, a heves esőzések, viharok és áradások lesz az új természetes állapot számunkra. Bár valószínűleg ezt a tendenciát már nem tudjuk megállítani, és hozzá kell szoknunk a szélsőséges időjáráshoz, enyhíteni még képesek lehetünk rajta.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb