A szmogevő torony, amely ékszert csinál a szennyeződésből

június 23rd, 2017

Egy holland művész kreálta a pekingi szmogevő tornyot, miután megdöbbenve tapasztalta, milyen rossz a levegő a kínai városban. Az összegyűjtött szennyeződésből ráadásul gyönyörű ékszerek is készülnek.

A holland Daan Roosegaarde megdöbbenve tapasztalta, mennyire szörnyen rossz a levegő Pekingben, ezért tervezett egy szmogevő tornyot, ami tényleg hű a nevéhez: a hétméteres épület 30 ezer négyzetméternyire tisztítja meg a levegőt a szmogtól. Mindezt úgy teszi, hogy 1400 wattot használ el, ami nagyjából egy teaforraló energiaszükségletének felel meg. A toronynak köszönhetően a környéken 75 százalékkal tisztább a levegő, mint eddig volt, ráadásul nem is csak a tisztításban, még a végtermékek felhasználásában is segít.

A begyűjtött szennyeződésekből ugyanis nagyon mutatós ékszerek készülnek – Roosegaarde és csapata a szmogot harminc percig nagy nyomás alá helyezi, és az így készült kocka alakú, ékkőszerű végterméket akár gyűrűn és mandzsettagombon is lehet hordani.

Jelenleg csak egy ilyen torony létezik Pekingben, de Roosegarde úgy tervezi, hogy több száz ilyet húz fel majd világszerte.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb