A szendvicsünk is szennyezheti a környezetet

január 29th, 2018

Bár furcsán hangozhat, hogy egy szendvicsnek szénlábnyoma legyen, kutatók szerint vannak olyanok, amelyek több kilométernyi kocsiút szén-dioxid kibocsájtásának felelnek meg. Egy kutatás szerint a legkörnyezetszennyezőbb változat az, amelyben tojás, kolbász és szalonna is van.

Bár elég szokatlanul hangzik, kutatók megtalálhatták a leginkább környezetszennyező szendvicset: az élelmiszer tojást, szalonnát és kolbászt is tartalmaz, és annyi szén-dioxidot termelünk az elkészítésével, amennyit egy átlagos fogyasztású autó 19 kilométeres út alatt bocsájt ki magából. A Journal of Sustainable Production and Consumption tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy ilyen szendvics alapanyagainak létrehozása összesen 1441 gramm szén-dioxid kibocsájtását jelenti. A kutatók 40 szendvicsfajtát vizsgáltak meg, az otthon készítettektől kezdve a bolti, előre csomagolt változatokig. A leginkább környezetszennyező természetesen az utóbbi kategóriából került ki.

A leginkább környezettudatos választás az, ha otthon készítjük el a szendvicsünket, ezen belül is a sonkás-sajtos változat a legjobb megoldás. Ez, recepttől függően, 399 és 843 grammnyi szén-dioxidot generálhat.

De hogyan lehet környezetszennyező egy szendvics? A kutatók figyelembe vették az összetevők előállításának, feldolgozásának módjait, a csomagolást, a szállítást és a tárolást is. Így nem csoda, hogy a bolti szendvicsek a leginkább környezetszennyezők között végeztek.

A probléma egyébként nagyobb lehet, mint gondolnánk: a britek például rengeteg szendvicset fogyasztanak, kutatások szerint 11,5 milliárd tonnát évente – ezzel átlagosan 9,5 millió tonna szén-dioxidot generálnak. Hogy ez mennyi? Mintha 8,6 millió autó járná az utakat.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb