Szénadó lehet a megoldás a globális felmelegedésre

június 16th, 2017

Szakértők szerint legalább tonnánként 100 dollárnyinak, azaz 25 ezer forint körülinek kellene lennie a szénadónak ahhoz, hogy a globális felmelegedés felgyorsulását meg tudjuk állítani, különben tizenhárom év múlva katasztrofális következményei lehetnek a környezetszennyezésnek.

Egy csapat szakértő arra figyelmeztette a világ kormányait, hogy sürgősen tennünk kell valamit a globális felmelegedés megállítása érdekében, különben már akár tizenhárom év múlva is katasztrofális következményei lehetnek a dolognak. Ehhez a legegyszerűbb megoldás a szénadó mértékének növelése lenne, amely nem újdonság, de még mindig jóindulattal is gyerekcipőben jár.

A kutatócsapat egyébként nem akárkikből állt: a Világbank volt vezető közgazdásza, Nicholas Stern és a Nobel-díjas Joseph Stiglitz is a csoport tagja volt. Szerintük 2020-ig legalább tonnánként 40, de inkább 80 dollárra kéne emelni a szénadó mértékét, 2030-ra pedig már száz dollárra kéne felkúsznia ahhoz, hogy tartani lehessen a párizsi klímaegyezményben foglalt elvárásokat.

A témáról szóló tanulmány azt is megjegyzi, hogy a szegényebb, sérülékenyebb országoknak természetesen nem kéne ekkora mértékben beszállniuk a közösbe, de az Egyesült Államoknak például kötelező lenne. Jelenleg rengeteg európai ország fizet szénadót, de a legtöbb helyen átlagosan 6 dollárra rúg egy tonna szén után fizetendő összeg, ami édeskevés ahhoz, hogy valóban meg lehessen állítani, vagy legalább lelassítani a felmelegedést.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb