Szemétszigetek úszkálnak Közép-Amerikánál

december 1st, 2017

Nem kizárólag arra a két hatalmas, úszó szemétszigetre kell koncentrálnunk, amelyekről mindig beszámol a média – Közép-Amerika tengereiben például több kisebb szemétsziget is létezik, amelyek ugyanilyen károsak a környezetre.

Caroline Power fényképész elég elkeserítő látványt fotózott Közép-Amerika tengereiben: úszó szemétszigetek szennyezik a vizeket és mérgezik a benne élő élővilágot. A hondurasi fotós úgy gondolja, hogy akár évek óta is keringhetnek a különböző hulladékok a vízen, amelyek jó része műanyag, így több évszázadba telik, mire teljesen lebomlik – és azt is az óceánba teszi, amivel szintén szennyezi a környezetet.

Honduras Guatemalát hibáztatja az egyre nagyobb szemétszigetekért, de a valóság az, hogy senki nem tudja igazán, honnan jön ekkora mennyiségű szennyeződés. Valószínűleg valamelyik ország a folyóiba dobja a hulladékot, amik aztán kimossák a nyílt vízre. A szigetekben kórházi hulladék és műanyag tárolódobozok szép számban vannak.

A fotós szerint egyébként könnyen lehet, hogy nem is ebből a két országból jön a hulladék nagy része, a tengeri áramlatok csak erre viszik a szemetet, és itt gyűjtik össze óriási szemétszigetekké. A felelős felkutatása persze fontos lépés lenne a víztisztítás útján, de az is ugyanennyire fontos, hogy a most meglévő hulladékkal kezdjünk valamit. Ezzel azonban az a probléma, hogy a partokon gyorsabban gyűlik a szemét, mint ahogyan a helyiek össze tudnák szedni.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint évente 6,4 millió tonna szemét kerül a tengerekbe, nagy részük (nagyjából hetven százalékuk) lesüllyed a tengerfenékre. Tizenöt százalékot elvisznek a tengeri áramlatok, a maradék pedig a partokra mosódik.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb