A szélturbinák a leghidegebb napok energiaszükségletét is kielégíthetik

június 23rd, 2017

Az Egyesült Királyságban komoly problémát jelent szélenergia terén az, hogy a hideg téli napok kevésbé szelesek, mint a meleg nyáriak – pedig ekkor nagyobb szükség lenne az energiára. Egy friss kutatás szerint azonban a briteknek nem kell aggódniuk – a szélturbinák bőven kitermelik az extra igényeket is.

A szélenergia kinyeréséhez egyértelműen szélre van szükségünk. Az is ehhez hasonló örök igazság, hogy a hidegebb időben nagyobb az energiaigényünk, hiszen többet kell fűtenünk. Az Egyesült Királyságnak ezzel a két ténnyel volt problémája, méghozzá azért, mert a szélturbináik nem voltak elég hatékonyak a hidegebb, de szélcsendesebb időszakokban, mint amilyennek szerették volna. Legalább is azt hitték.

Az országban sokáig úgy gondolták, hogy a kevésbé szeles hideg időszakban nem túl gazdaságos és hatékony a szélfarmokat működtetni, hiszen azok úgysem fogják kitermelni a szükséges energiamennyiséget. Az Imperial College London kutatói viszont most rácáfoltak erre: kutatásukból kiderült például, hogy a leghidegebb, legtöbb energiát követelő öt napban a szélturbinák állták a sarat, és még felül is teljesítettek. A titok annyi, hogy a ritkábban előforduló, de nagyon szeles napokat jól kihasználják.

A kutatásban azt is megemlítik, hogy a parti szélerőműfarmok nagyon fontosak, hiszen ezek egész évben egyformán adják az energiát.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb