A szélturbina-gyártás is bezöldül

március 5th, 2018

Amikor a zöld energiáról beszélünk, általában csak arra koncentrálunk, hogy az erőművek milyen típusú energiát termelnek. Arra azonban ritkán gondolunk, hogy ezeket az erőműveket meg is kell építeni, amit gyakran nem túl környezetbarát módszerekkel tesznek. A Vanderbilt Egyetem kutatóinak újítása most a szélerőműveket tenné egy kicsit zöldebbé.

A zöld energia egyre gyakrabban slágertéma, csakhogy azzal nem foglalkozunk, hogy a megújulók lefölözéséhez szükséges eszközöket hogyan állítjuk elő. Hasonló témát érint az elektromos autók problémája is, amelyek ugyan nem benzinnel mennek, de az általuk felhasznált elektromosság nem zöld forrásokból jön. A napelemek és a szélturbinák gyártásával hasonló a probléma.

A napelemcellák egyre környezettudatosabb gyártásáról lényegesen több szó esik, mint a szélturbinákéról – pedig ezek sem a legtermészetesebb módszerekkel készülnek, egyelőre legalább is. A Vanderbilt Egyetem kutatói most ezen dolgoznak: egy különleges gyantát, amelyet Eliumnak neveztek el, és amely saját magát korrigálja, a saját hőjét termeli, és még az üveggyapotot sem károsítja.

Az, hogy a gyanta saját magától képes a változásra, az a gyártási folyamatot jócskán leegyszerűsíti. Ráadásul az üveggyapotból készült szélturbinák így újrahasznosíthatóak, ami a hagyományos gyantával lehetetlen feladat.

Bár a gyantát lehet olyan más eszközök készítésére is használni, mint az autók vagy a repülőgépek, a legsürgetőbb mégis a szélturbinák gyártása, hiszen a megújuló energia egyre nagyobb biznisz világszerte.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb