Svédország szénmentes akar lenni 2045-re

július 9th, 2017

Egy frissen elfogadott törvény szerint Svédország 2045-re teljesen meg akar szabadulni a szénkibocsájtásától – korábban 2050-re terveztek hasonlót, de most előre hozták a terveket.

254 képviselő szavazott a törvény mellett, 41 pedig ellene, így mondhatni, hogy elsöprő többséggel szavazták meg Svédország szénsemlegességéről szóló törvényjavaslatát. Eszerint egy független Éghajlatpolitikai Bizottságot fognak felállítani, és minden négy évben újratárgyalják az akcióterveket.

Az ország korábban 2050-re tervezett hasonló eredményt, és már most nukleáris energiából és vízenergiából kapja energiája 83 százalékát. Már csak a maradék 17-et kell lefaragniuk, és megvan a kitűzött cél.

A tervek között szerepel az elektromos autók számának növelése és a bioüzemanyag szélesebb körben való terjesztése, a maradék kibocsájtást pedig faültetéssel és külföldi projektek támogatásával semlegesítené.

Ilyen mértékű változásokat általában nagyon nehéz bevezetni egy országban, de a svédeknél kifejezetten erős a zöld megoldások támogatottsága, a lakosság kifejezetten koncentrál a környezettudatos életmódra, és komolyan veszi a szükséges lépéseket.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb