Svédország már most eléri a 2030-ra kitűzött klímacéljait

augusztus 7th, 2018

Van, akinek ennyire jól megy: az előzetes számítások szerint Svédország már idén elérhet legalább egyet azon célok közül, amelyeket környezetvédelmi szempontból 2030-ra tűzött ki maga elé.

2012-ben Norvégia és Svédország összefogtak, és megfogadták, hogy 2020-ra annyira megnövelik a megújulókból származó elektromos áram termelését, hogy az elérje a 28,4 terawattórát. Svédország aztán mert nagyot álmodni, és úgy döntött, hogy megemeli a tétet: 2030-ra plusz 18 terawattórát rakott hozzá a vállalásokhoz. Előreláthatólag viszont nem lesz szüksége ekkora időintervallumra: ha számításba vesszük a már meglévő szélturbinák mennyiségét, és hozzávesszük, hogy mennyi épül még, amit idén akarnak üzembe helyezni, az év végére meglesz ez a célkitűzés.

2018 végére ugyanis az országban már 3681 szélturbina fog működni, ami előreláthatólag 19,8 terawattóra áramot fog termelni egy évben.

Svédországnak ezen kívül is ambiciózus tervei vannak: 2030-ra 50 százalékkal hatékonyabb energiafelhasználást akar az országban, 2040-re pedig száz százalékban megújulókból akarja fedezni az elektromos áramot. Ha így folytatja, ez nem is olyan lehetetlen vállalkozás.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb