Svájc használt fából fog több energiát nyerni

Svájc egyébként is rengeteg zöld energiát nyer már használt fa felhasználásából, de még ennél is többre törekszik – egy friss felmérés szerint 173 ezer tonna felesleges fa végterméket tudna még energiává gyúrni az ország.

2014-es adatok szerint Svájcban egy évben majdnem egymillió tonna használt fahulladék kerül ki építési munkálatokból, felújítási munkákból, vagy a csomagoló- és közlekedési ipar végtermékei közül. Ez rengeteg felesleges hulladék, aminek azonban könnyen hasznát lehet venni.

Az ország már eddig is szépen kihasználta a helyzetet, de egy friss felmérés szerint még 173 ezer tonna felesleges fahulladékkal nem számolt – ez pedig rengeteg plusz hőt és energiát jelentene.

Az egymillió tonna fahulladékból ugyanis legalább 817 ezer tonnából lehet környezetbarát, zöld energiát generálni, ennek ellenére az országban csak 644 ezer tonnát használtak fel erre a célra. A kettő különbsége elég lenne, hogy 80 százalékos hatékonyságnál 80 ezer háztartást lásson el hővel, és 40 ezer háztartást energiávalírja a Science Daily.

Ezeket az adatokat egy olyan felmérés alapján nyerték ki, amelyet 567 kisebb és nagyobb vállalat fahulladék-termeléséről készítettek. Ezek a vállalatok között volt építőipari, hulladékgazdálkodási és közlekedési ágazatban működő is. Svájcban jelenleg a fahulladék egyharmadát exportálják, ez rögtön kevésbé teszi környezetbaráttá a folyamatot, hiszen az export során valahogy el is kell szállítani a fát külföldre. Ezért merült fel az a törekvés, hogy inkább az országhatárokon belül, Svájcban hasznosítsák újra ezt a fahulladék-mennyiséget, méghozzá hő és energia generálására.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb