Sót szórna az atmoszférába egy nemzetközi kutatócsapat

április 9th, 2018

A geomérnöki munkákat mindig kétes megítélés kíséri: egy nemzetközi kutatócsapat új ötletét sem fogadta egyértelmű üdvrivalgás, pedig technikailag lehetséges lenne, hogy mérsékeljük vele a klímaváltozás okozta problémákat – sőt, akár a klímaváltozást magát is visszafordíthatnánk.

A márciusi Hold- és Bolygótudományi Konferencián (Lunar and Planetary Science Conference, Texas) jelent meg egy tanulmány arról a módszerről, ami kicsit megdöbbentette, és eléggé meg is osztotta a tudósokat: egy nemzetközi kutatócsoport azzal az ötlettel állt elő, hogy sót kellene szórni az atmoszférába, ezzel pedig vissza lehetne fordítani a globális felmelegedést.

Az alapötlet annyi valójában, hogy a só nagyon reflektív, tehát képes lenne visszaverni a világűrből érkező napsugarakat, amelyek így nem érnék el a földfelszínt, és visszaverődve nem esnének csapdába, tehát nem melegedne tovább a hőmérséklet a felszínen. Ez azonban már geomérnöki kategória, aminek jelenleg vegyes visszhangja van a kutatók között is, hiszen beláthatatlan következményekkel járhat.

A kutatók egyébként úgy gondolják, hogy a megoldás egy utolsó mentsvára lehet az emberiségnek, és akkor kellene elgondolkodnunk a használatán, ha képtelenek vagyunk más eszközökkel megállítani, vagy legalább is lelassítani a klímaváltozást. A sót egyébként a felső troposzférába kellene hinteni, ahol kifejthetné áldásos tevékenységét.

Persze ez nem az egyetlen geomérnöki ötlet, amely a globális felmelegedés megállítására hivatott, de több kutatás készült már arra, hogy valószínűleg több kárt okoznánk vele, mint amennyit használnánk, hiszen az ilyen eljárásoknak olyan beláthatatlan következményei lehetnek, amelyekről most még nem is tudunk. Legutóbb például az Exeteri Egyetem készített erről tanulmányt, amely újabb megoldásokat mutat be, de valójában arra a konszenzusra jut, hogy az eljárások egyelőre túl veszélyesek ahhoz, hogy alkalmazhatók legyenek.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb