Skóciában egy hónapig annyi megújulóból nyert energiát termeltek, ami 5 millió háztartást láthat el energiával

április 16th, 2018

Ez már csak azért is durva eredmény, mert az országban fele ennyi háztartás létezik mindössze. A tavalyi eredményekhez képest ez 44 százalékos emelkedés.

A WeatherEnergy mérései szerint 2018 első hónapjában Skóciának sikerült 5 millió megawattórányi elektromos áramot termelnie, méghozzá kizárólag szélenergia segítségével. Ez a korábbi, 2017-es rekordadathoz képest 44 százalékos növekedést jelent.

Pedig 2017 sem volt kutya a zöld energia szempontjából: az ország elektromos áramigényének 68 százalékát sikerült ekkor megújulókból, azaz szélenergiából fedezni. Így Skócia tényleg a legjobb úton jár kitűzött céljai felé: az ország 2020-ra az elektromos áramot teljesen megújulókból akarja gyártani, ezen kívül pedig a fűtőkapacitás 11 százalékát is zöld forrásokból akarja fedezni.

Idén március elseje volt az abszolút legjobb nap zöld energia szempontjából: ekkor 110149 megawattóra energia termelődött, ami elegendő 9 millió otthon energiaigényének fedezésére – ez a mennyiség a skót háztartások 374 százaléka.

Sam Gardner, a WWF Skócia igazgatója szerint a mostani eredmények egyértelműen mutatják, hogy érdemes befektetni a technológiába, ami gazdaságilag is megéri. Az országban már nemcsak a zöld energiát fejlesztik, hanem a tárolás módjait is, ebben lesz ugyanis az igazi áttörés hamarosan.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb