Skócia be akarja tiltani a fültisztító pálcikák használatát

január 28th, 2018

Skócia lehet az egyik első ország a világon, ahol betiltják a fültisztító pálcikák használatát – a tengerpartokon ugyanis nagy problémát jelent az ezekből adódó szennyeződés. A határozat elfogadásáról hamarosan döntenek.

Skóciában előterjesztették, hogy teljes mértékben betiltanák az országban a fültisztító pálcikák használatát, méghozzá azért, mert rendkívüli módon szennyezik a környezetet. Arrafelé ugyanis rengetegen a szemetes helyett a vécébe dobják a pálcikákat, amely előbb-utóbb eljuthat a tengerbe is, és hatalmas problémát jelenthet az élővilág számára.

A kis műanyag pálcikák ugyanis a lefolyókon keresztül a szennyvízbe jutnak, amivel még nem is lenne probléma – ha a szennyvízrendszerben maradnak, jó helyre kerülnek, mivel a szennyvíz nem a természetbe ürül ki. Csakhogy heves esőzések során a szennyvíz kiönthet, és elsodródhat egészen a partokig vagy a folyókig. Nem kevés folyadékról beszélünk: átlagosan napi 945 millió literről.

A probléma pedig jelentős az országban: a part menti hulladék mintegy 60 százalékát a fültisztító pálcikák teszik ki! Mivel a száruk műanyag, nem bomlanak le, és belekerülhetnek a tengerbe, ahol hatalmas károkat okozhatnak.

Egy lehetséges megoldás lehet még az is, hogy nem műanyagot, hanem papírt használunk a pálcikák anyagaként. Nemrég egy 150 ezer aláírást összegyűjtött kampány rávette a Johnson & Johnson vállalatot, hogy ebből gyártsa a pálcikáit, de ez még mindig csak a töredéke az összes eladott terméknek. Ha a határozatot elfogadják, és érvényesítik, minden műanyag fültisztító pálcikát kitiltanak majd az országból.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb