Saját magát rendszerezi hatékonyabbá az új napelemanyag

május 30th, 2017

Korábban már írtunk a perovszkit nevű anyagról, ami a hatékonyabb, jobb napelemek kulcsa lehet a jövőben. Most svéd kutatók találtak megoldást arra, hogyan lehetne tartósabb a perovszkitalapú napelem – az anyag ugyanis akár percek alatt képes feloldódni vízben, ez pedig esős időben vagy párás területen nem volna túlságosan praktikus.

A perovszkit napelem olyan napelem, amely a napenergia villamosenergiává alakításához perovszkit elemeket használ aktív energiagyűjtő rétegként. Nagy előnye, hogy a szilíciumalapú napelemekhez képest sokkal olcsóbb az előállítása, viszont nagyobb az energia-hatásfoka, mint gyakrabban használt társáé. Energiaátalakítási hatásfoka a szilíciumalapú napelem 19 százalékához képest 26 százalékos, előállítási költsége pedig nagyjából egyötöde.

A perovszkittal két probléma van. Az ilyen napelemek ólmot tartalmaznak – ami eléggé egészségkárosító anyag. Ezen kívül a perovszkit magában könnyen oldódik vízben (akár percek alatt is), így nem túl praktikus magában felhasználni napelemekhez. A svéd Lund Egyetem és a kínai Fudan Egyetem kutatói most erre találhattak megoldást.

A tudósoknak sikerült egy vékony víztaszító réteggel felvértezniük az anyagot, és mindezzel tíz százalékos energiahatékonyság-növekedést idéztek elő a felhasznált napelemekben. Meglepő felfedezés volt időközben az, hogy a preovszkit alkotóelemei maguktól rendeződnek olyan alakzatba, hogy hatékonyabb legyen a napelem maga.

A probléma az, hogy ezek a rétegek nagyon vékonyak, ezért sok kell belőlük ahhoz, hogy a hatékonyság emelkedni tudjon. A víztaszító réteg pedig lelassítja az elektronok mozgását, így a hatékonyság nemhogy növekszik, inkább még csökken is. Amint ezt a problémát sikerül megoldani, a perovszkit-napelemek egy új érát hozhatnak a napenergia felhasználásában.

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb