A ruhánk generálhat elektromosságot a jövőben

szeptember 1st, 2017

Állj félre, napenergia: a jövőben szénalapú nano-fonalszálak generálhatnak annyi áramot, hogy az viselhető elektromos eszközöket lásson el energiával. Ehhez nem kell semmi mást tennünk, mint viselni a ruhánkat, az megoldja magának az energiaproblémát.

A Texasi Egyetem és a dél-koreai Hanyang Egyetem kutatói megalkották a twistron nevű anyagot, aminek elnevezése a twist, azaz csavarni angol szóból ered – pontosan azért, mert a szénalapú nanoszál csavarással generálja az áramot. Egy ruhányi csak egy viselhető elektromos eszközt tud megújuló energiával ellátni, de ha nagyobb számokban használjuk, akár az óceáni hullámzás mozgásából is képes lehet nagyobb mennyiségű elektromosságot generálni.

A benne található karbon-nanocsövek ugyanis akkor állítanak elő elektromos áramot, ha csavarják és nyújtják őket. A nanocsövek extrém kicsik, nagyjából az emberi hajszálnál tízezerszer vékonyabbak, de extrém erősek is. Egyelőre még nem túl olcsó létrehozni az anyagot, de ahogy fellendül a termelése, egyre költséghatékonyabbá válhat.

Hogy mire tudjuk majd használni? Az anyag akár egy légzőkészüléket vagy egy szívritmus-szabályozót is elláthat energiával, úgy, hogy nem lesz szükség akkumulátorokra hozzájuk. A viselhető technológia amúgy is a jövő nagy reménysége, és egyre több mindent használunk ilyen formában – a karbon-nanocsövek megoldást nyújthatnak arra, hogy hogyan lássuk el őket árammal környezettudatos módon.

Főkép forrás: UT Dallas

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb