Rossz hírünk van: le kellene szoknunk a jeges kávékról a környezet érdekében

június 28th, 2018

Mármint az elviteles jeges kávéról mindenképpen: a dolog több sebből is vérzik, körüljárjuk egy kicsit őket, hogy mindenki számára érthető legyen, miért olyan nagy dolog, ha nem vásárolunk többet belőlük.

A kávézókban kapható jegeskávé kifejezetten az ördögtől való, már ha a környezetszennyezési faktorát nézzük. Rengeteg olyan kötelező körrel jár ugyanis maga a kávé, amely ősellensége a környezettudatos vásárlónak, és amelyről, úgy tűnik, a kávézóláncok nagyon nem akarnak leszokni. A Treehugger pontokba szedte, pontosan mi az, ami szennyezi a környezetet ezekben a nyáron egyébként nagyon népszerű italokban.

A műanyag szívószál

Idén nagyon beindult a küzdelem a műanyagszennyezés ellen, amelynek egyik kiemelt helyén az egyszer használatos műanyagok, köztük a szívószálak állnak. Szinte minden egyes kávézólánc ilyen szívószállal adja a jeges kávéját, a Starbucks minden évben átlagosan kétmilliárd ikonikus zöld műanyag rudat ad ki a vásárlóinak.

A műanyag pohár

A jeges kávé nem a hagyományos papírpohárban érkezik, de az is ritka, mint a fehér holló, hogy valaki termoszba kérje az italt. A műanyag, egyszer használatos pohár csak hozzáad a műanyagszennyezéshez, ami egyre nagyobb problémát jelent világszerte. Félmegoldás lehet a kávézóláncokban kapható, többször használatos műanyag pohár, de ugye végül is ez is ugyanabból készül, mint az eldobható, csak tovább használjuk.

A felhasznált tej

Hacsak nem növényi tejjel isszuk, a jeges kávéban bizony állati eredetű tejtermék van, ami, egy friss kutatás szerint, kifejezetten káros a környezetre – már ha az állattartásra és a mezőgazdaságra gondolunk. Nemrég látott napvilágot egy olyan kutatás, amely arra világít rá, hogy az étrendünknek sokkal kevesebb húst és tejterméket kellene tartalmaznia, ha környezettudatosak akarunk lenni.

Ha mindenképpen jeges kávéval hűtenénk a szomjunkat a nyári nagy melegben, készítsük el inkább otthon – olcsóbb, egészségesebb, és sokkal inkább környezetbarát megoldás, mint a kávézókban vásárolt változatok.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb