Robotangolnával keressük a vízi szennyeződések forrását

július 31st, 2017

Egy kutatócsoport olyan robotangolnát fejlesztett ki, amely képes megkeresni egy állóvíz szennyeződésének forrását, eljutni oda, és valós időben adatokat küldeni róla a tudósoknak. Ez jócskán felgyorsíthatja a vízszennyezettség mérésének folyamatát.

Az École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatócsoportja által megálmodott és elkészített robotangolnának számos előnye van a kézzel történő mintagyűjtéssel és a hagyományos robotokkal szemben is. Egyrészt sokkal gyorsabban lehet vele dolgozni, hiszen képes valós időben adatokat küldeni a szennyezettség mértékéről és a szennyező anyagok összetételéről – ezt kézi mintabegyűjtés esetében napokkal később lehetne csak kielemezni. Másrészt a hagyományos robotokkal szemben alakjából kifolyólag nem akad bele a hínárba, és mivel nem propeller hajtja, meg sem bolygatja a szennyezett területeket, így valósabb adatokat lehet gyűjteni a segítségével.

Az angolna nem csak a szennyeződéseket, de a víz vezetőképességét és hőmérsékletét is méri, ezért sokkal több mindent ki lehet következtetni az általa összegyűjtött adatokból, mint egy hagyományos robot méréseiből. A vezetőképességet egyébként azért érdemes követni, mert következtetéseket lehet levonni segítségével a víz tisztaságára: minél tisztább a víz, a vezetőképessége annál alacsonyabb.

A robot külön kis modulokból áll, amelyeket a kutatók kedvük és céljaik szerint cserélgethetnek, így az angolna hosszát is változtathatják. Mindegyik modul más mérésére szolgál. A hagyományos mérőmodulok mellett olyanok is vannak rajta, amelyek baktériumokat, halsejteket vagy apró rákféléket tartalmaznak, ezek viselkedéséből is rengeteg információt lehet nyerni. A baktériumok például a higany legkisebb koncentrációjára is világítani kezdenek.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb