Rekord mennyiségű fa pusztult el tavaly

október 30th, 2017

A tavalyi évben jelentkező rengeteg erdőtűz a felelős nagyrészt azért, hogy 2016-ban rekord mennyiségű fapusztulást mértek a szakemberek.

Nagyjából akkora mennyiségre kell gondolnunk, mint egész Új-Zéland – igen, ekkora mennyiségben pusztultak el a fák a tavalyi év során, amikor a megnövekedett gyakorisággal jelentkező erdőtüzek felturbózták a fapusztulás mértékét. A Globális Erdőfigyelés (Global Forest Watch) szakemberei szerint 51 százalékkal több fa tűnt el a Föld színéről 2016-ban, mint 2015-ben.

A Marylandi Egyetem kutatói szerint az összesen 29,7 millió hektáros faveszteség részben a klímaváltozás számlájára írható, ez volt az oka annak, hogy az erdőtüzek száma megnövekedett. A 2015-2016-os El Nino is erősebb volt a szokásosnál, ez is okozhatta a szomorú statisztikákat.

A legtöbb óriási erdőtűz Brazíliában és Indonéziában jelentkezett, de Portugáliát és Kaliforniát sem kímélte a tűz. Brazíliában például háromszor annyi fa pusztult el, mint amennyit 2015-ben mértek a szakemberek. Portugália erdőtakarójának 4 százaléka veszett oda tavaly.

Persze nem kizárólag az erdőtüzek számlájára kell írni a statisztikát: az emberi erdőirtás is ugyanúgy hozzájárult a fapusztuláshoz, mint a természeti jelenségek.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb