Percenként 40 focipályányi fa tűnik el a Föld színéről

június 29th, 2018

Ijesztő adatok érkeznek a tavalyi fakivágásokról: 2017-ben egy Banglades nagyságú növénytakarót veszítettünk el emberi tevékenységnek köszönhetően.

A Global Forest Watch adatai szerint a tavalyi évben összesen 15,8 millió hektárnyi erdőterületet veszítettünk el globálisan a trópusi területekről, ami nagyjából Banglades területének felel meg. Ez azt jelenti, hogy percenként 40 focipályányi fa tűnik el a Föld színéről.

2017 a második legrosszabb év volt ilyen tekintetben az eddig mértek közül, csak 2016 előzte meg, amikor csak egy hangyányival vágtak ki több fát, mint tavaly.

Ez a tendencia három ok miatt is katasztrofális:

  1. az erdőkben élő állatok és növények miatt,
  2. a helyi őslakosok miatt,
  3. és azért, mert így a Földünk vészesen veszíti el az esélyt arra, hogy vissza tudja szorítani az általunk kibocsájtott károsanyag mennyiségét.

Az erdők megóvása ugyanis ahhoz vezethetne, hogy a párizsi klímaegyezményben meghatározott célok akár 30 százalékát is letudhatnánk, hiszen a fák nagyon sokat segítenek azzal, hogy megkötik a levegőben található károsanyagokat.

A legrosszabb egyébként még mindig Brazíliában a helyzet, ennek nagy részéért az erdőtüzek felelősek – nem mintha ezek nem az emberi tevékenység nyomán keletkeznének, így ugyanis egyszerűbb megtisztítani a területeket, amelyeket később szójatermelésre, állattartásra vagy éppen pálmaolaj-előállításra akarnak használni.

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb