Pepsi logót találtak egy homár páncéljába ágyazódva

december 1st, 2017

Újra fellángolt az óceánfenék szennyezettségének kérdése akkor, amikor Kanadában halászok olyan homárt találtak, amelynek ollójába egy Pepsi logó ágyazódott.

Kanada vizeiben halászok fogták ki azt a homárt, akinek igencsak érdekes mintázatot találtak az ollójában: egy Pepsi logó maradványa volt a páncélba ágyazódva. Egyelőre nem tiszta, hogyan kerülhetett oda az egyértelműen nem oda való mintázat és anyag, de az biztos, hogy az óceánfenék szennyezettségéről újra felizzította a vitát – jogosan.

A halászok hamar kiszúrták a szokatlan mintázatot, ami úgy néz ki, mintha a homár ollójára lenne tetoválva, tehát semmiképp nem egy ráragadt hulladékdarabról van szó. A lehetséges magyarázatok között ott van az, hogy a homár egy Pepsi doboz közelében nőtt fel, a hulladék pedig szépen lassan a teste részévé vált, mások úgy gondolják, hogy a doboz beleakadt az állatba, és így ivódott bele az ollójába. Végül is teljesen mindegy, hogyan került oda, a lényeg az, hogy nem kellene így lennie – a szemetelésünk már a tengeri állatok testfelépítését is megváltoztatja. Az pedig megint külön kérdés, hogy mennyire tesz jót a homár szervezetének, ha fém vagy műanyag olvad hozzá.

Évente 5-13 millió tonna műanyag végzi az óceán mélyén, amelynek 70 százaléka a tengerfenékre kerül, a maradék pedig vagy a partokra mosódik, vagy az óceáni áramlatok szemétszigetekké sodorják össze őket. Számítások szerint 2050-re akár több műanyag is lehet az óceánokban, mint amennyi hal marad, hála a környezetszennyezésnek és a túlhalászatnak – ez pedig azért elég elkeserítő jóslat.

Nemrég kutatók összesen 38 millió műanyagdarabot számoltak össze a világ egyik legelhagyatottabb területének egyik partján, egy lakatlan korall atollon a Csendes-óceánban. A szemét között rákok és homárok próbálták megtalálni új otthonukat, és felhasználták a műanyagokat és a fémdobozokat fedezékként. Könnyen lehet, hogy a Pepsi logó is így került az ominózus homár ollójába.

A képeket a Pepsi-rákról itt tekintheted meg.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb