A palackozott vizek nagy része sima csapvíz

február 26th, 2018

A palackozott vizek nagyban hozzájárulnak az egyre komolyabb műanyagszennyezéshez, pedig számos kutatás azt mutatja, hogy nagy részük nem is ásványvíz, hanem egyszerű csapvíz. Szerencsére egyre több mozgalom indul a csapvíz felhasználása mellett.

A műanyagfüggőségünk lassan elképesztő méreteket ölt: rengeteg szemét kerül az óceánokba és a szemétdombokra, amelynek jó része műanyag, és a műanyagnak jó része üdítős vagy vizes palack. Minden másodpercben nagyjából 20 ezer műanyagpalackot vásárolunk meg. 2004-ben még „mindössze” – ez is hatalmas mennyiség – évi 300 milliárd PET-palackot gyártottunk le, 2014-ben ez már 460 milliárd volt, tavaly pedig 470 milliárd. Az előzetes számítások szerint 2021-re 600 milliárd palackra rúg majd ez a szám. 2016-ban kevesebb, mint az eladott palackok felét gyűjtötték össze újrahasznosításra, és mindössze 7 százalékukat használták fel újra PET-palack gyártására. A legtöbb műanyagpalack még mindig a hulladéklerakókban és az óceánban végzi. A növekedő tendenciát a kutatók szerint az okozza, hogy az ázsiai fejlett országokban megnövekszik az igény a palackozott víz és egyéb italok iránt, hála az egyre inkább rohanó életvitelnek.

Ezek a statisztikák még elkeserítőbbek, ha figyelembe vesszük a Food & Water Watch legújabb kutatását, amely kimutatta, hogy az Egyesült Államokban a palackozott vizek 64 százaléka tulajdonképpen egyszerű csapvíz, semmivel sem tisztább, mint az, amit otthon mi is engedhetnénk magunknak. Ezzel pedig a palackozott víz kétezerszer drágább odakinn, mint a csapból érkező (ugyanaz a) verzió, ráadásul a Treehugger szerint egyre komolyabban reklámozzák az alacsony jövedelmű családok számára is, hiszen az üdítőitalok eladása rohamosan csökken.

Hogy ez mit jelent? Gyakorlatilag azt, hogy ezek a palackozott vizek teljesen feleslegesen gyártják a hulladékot, hiszen ugyanazt kínálják, ami otthon a csapból is kifolyik, és amelyet nem kellene újra és újra műanyagpalackba töltenünk. Szerencsére egyre több mozgalom létezik, amely erre hívja fel a figyelmet: az Egyesült Királyságban például a Costa Coffee 3000 helyszínen állított fel ingyenes víz-utántöltő állomásokat.

Magyarország legnagyobb részén egyébként kiváló a csapvíz minősége, abszolút fogyasztható  nagyobb mennyiségben is. Nem létezik olyan kutatás, amely be tudta volna bizonyítani, hogy a hazai csapvíz egészségtelen, így sokkal jobban járunk, ha inkább ezt isszuk, mint a műanyaghulladékot generáló ásványvizeket.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb